Z Jasnej do Bratislavy dnes vyrazilo 2500 ľudí na štafetový beh. Dobehnúť do cieľa by mali zajtra...

19.8.2017

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Viac ako 2500 bežcov odštartovalo dnes ráno v Jasnej pod Chopkom na najdlhší, 345-kilometrový štafetový beh na Slovensku s názvom Od Tatier k Dunaju. Prví účastníci prejdú cieľovou rovinkou na Tyršovom nábreží v Bratislave v nedeľu (20.8.) popoludní.

Rekordných 205 tímov absolvuje na trase z Jasnej v Demänovskej doline do Bratislavy 36 úsekov rôznej dĺžky a obťažnosti. „Najpočetnejšia súťaž je u 9- až 12-členných tímov bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia. Ďalšie kategórie sú 9- až 12-členné družstvá žien, 9- až 12-členné tímy, kde počet žien musí byť rovnaký alebo vyšší ako mužov. V týchto kategóriách každý člen beží tri úseky, pri menšom počte bežcov niektorí aj štyri," uviedol hlavný organizátor Štefan Šogor.

Ultra kategóriu tvoria šesťčlenné družstva maratóncov bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia, kde každý absolvuje šesť úsekov, teda 60 kilometrov. Tu je prvýkrát prihlásený jeden čisto ženský tím. „Neoficiálna kategória je individuálny beh celej trate. Vlani ho absolvovali štyria, ale tento rok nebude, lebo žiaden ultramaratónec sa neprihlásil," doplnil. Prvých účastníkov očakávajú v cieli v Bratislave v nedeľu okolo 14.00 h, vyhlásenie výsledkov je naplánované na 17.30 h. Vlani bežalo Od Tatier k Dunaju 195 tímov a 2267 pretekárov. Víťazný tím dosiahol čas 23 hodín 31 minút a 9 sekúnd. Najlepšie čisto ženské družstvo dobehlo o takmer dve hodiny neskôr. Najstarší účastník mal 73 rokov a v kategórii Ultra zabehol tri necelé polmaratóny, najmladší bežec bol 15-ročný.

(TASR, foto:facebook)

Páčil sa vám článok?