Od Tatier k Dunaju pobeží cez víkend rekordných 205 štafiet

16.8.2017
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Rekordných 205 tímov sa zúčastní na najdlhšom, 345-kilometrovom štafetovom behu na Slovensku s názvom Od Tatier k Dunaju. Jeho piaty ročník bude v sobotu a nedeľu na trase z Jasnej v Demänovskej doline do Bratislavy s cieľom na Tyršovom nábreží.

„Tento beh je už nejaký fenomén, ktorý rozhýbava Slovensko. Teší nás zvyšujúci sa záujem firemných a iných tímov aj bežeckých nadšencov,“ na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave povedal jeho hlavný organizátor Štefan Šogor (na foto vľavo).

Trať tradične tvorí 36 úsekov rôznej dĺžky (7 až 12 kilometrov) a obťažnosti. Najpočetnejšia súťaž je u 9- až 12-členných tímov bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia. Ďalšie kategórie sú 9- až 12-členné družstvá žien, 9- až 12-členné tímy, kde počet žien musí byť rovnaký alebo vyšší ako mužov. V týchto kategóriách každý člen beží tri úseky, pri menšom počte bežcov niektorí aj štyri. Ultra kategóriu tvoria šesťčlenné družstva maratóncov bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia, kde každý absolvuje šesť úsekov, teda 60 kilometrov. Tu je prvýkrát prihlásený jeden čisto ženský tím. Neoficiálna kategória je individuálny beh celej trate. Vlani ho absolvovali štyria, ale tento rok nebude, lebo žiaden ultramaratónec sa neprihlásil.

Podľa spoluzakladateľa podujatia Miloša Zágoršeka Od Tatier k Dunaju je v Európe originálny bežecký koncept, o ktorom informujú aj v zahraničí, a preto prichádzajú bežci z iných krajín.

„Tohtoročnou novinkou je praktická aplikácia uľahčujúca komunikáciu s členmi tímu. Zlepšujeme aj spoluprácu s miestnou samosprávou, ktorá poskytuje kultúrny dom alebo iné priestory na oddych a občerstvenie. Tým sa zlepšuje celkový servis pre bežcov, s ktorým nám pomáhajú aj desiatky dobrovoľníkov,“ potvrdil Zágoršek.

Novú aplikáciu prezentovanú na tlačovke si pochvaľuje aj Gabriela Mihalčínová Marcinková (na foto). „Pre mňa ako kapitánku tímu je to výborná pomoc pre sledovanie bežcov na trati a získavanie ďalších informácií. Aj keď je trať perfektne značená, vlani nám jeden člen zablúdil, čím zabehol viac, ako bolo treba,“ zdôvodnila behajúca herečka.

Uviedla, že úlohou kapitána je namotivovať ďalších 11 ľudí, aby si to išli zabehnúť. Má už v tíme stabilné jadro, ale každý rok musí získavať aj nových členov, s ktorými potom intenzívne komunikuje. Niekedy aj niekoľko dní pre štartom treba zabezpečiť náhradu.

Minulý rok bežalo 195 tímov a 2267 pretekárov. Víťazný tím dosiahol čas 23 hodín 31 minút a 9 sekúnd. Najlepšie čisto ženské družstvo dobehlo o takmer dve hodiny neskôr. Najstarší účastník mal 73 rokov a v kategórii Ultra zabehol tri necelé polmaratóny, najmladší bežec bol 15-ročný.

(TASR)

Páčil sa vám článok?