Slovan v 1. kole play-off KHL v nedeľu proti CSKA Moskva

19.2.2016
0
Slovan v 1. kole play-off khl v nedeľu proti cska moskva - khl_playoff
Páčil sa vám článok?

Po dvoch neúspešných pokusoch sa hokejisti Slovana Bratislava opäť predstavia v play off KHL a narazia v ňom na najlepší tím tabuľky po základnej časti. Pred tromi rokmi nevyhrali s Dinamom Moskva ani zápas, tento rok sa v 1. kole budú snažiť potrápiť jeho mestského rivala CSKA.

Okrem "belasých" sa v tohtosezónnej play off predstavia ešte dvaja slovenskí obrancovia v iných kluboch - Andrej Meszároš v drese Sibiru Novosibirsk a Marek Ďaloga za Ak Bars Kazaň. Na striedačke Avtomobilistu Jekaterinburg bude stáť proti Magnitogorsku asistent hlavného trénera Marcel Ozimák.

Pre Slovan pôjde o druhú účasť vo vyraďovacej fáze počas štvorročného pôsobenia v KHL. Prvýkrát si play off zahral ešte v premiérovom ročníku 2012/2013, v ktorom obsadil po základnej časti v tabuľke Západnej konferencie 6. priečku. Narazil na tretie Dinamo Moskva a hoci prehral sériu 0:4 na zápasy, v súbojoch proti favoritovi nepôsobil odovzdane. Blízko k víťazstvu bol najmä v druhom stretnutí 21. februára 2013, no po góle Alexeja Sopina zo 72. minúty prehral 2:3 po predĺžení. V prvom vzájomnom stretnutí podľahol ruskému klubu 1:5, v ďalších dvoch doma 2:4 a 2:3. Dinamo následne prešlo cez CSKA aj SKA Petrohrad a vo finále s Traktorom Čeľabinsk obhájilo víťaznú trofej.

V prebiehajúcom ročníku je najväčším favoritom na zisk premiérového Gagarinovho pohára súper "belasých" CSKA Moskva. Suverénny víťaz základnej časti má však práve so Slovanom najhoršiu bilanciu v prebiehajúcej sezóne, žiadnemu inému tímu totiž nepodľahol v oboch vzájomných konfrontáciách. Najskôr prehrali Moskovčania v novembri v Bratislave 2:3 po nájazdoch a o päť dní neskôr si vylámali zuby na slovenskom účastníkovi aj doma po prehre 0:2. Prvý zápas je v Moskve na programe v nedeľu 21. januára a o 15.00 SEČ, druhý o dva dni neskôr s úvodným buly o 17.30 SEČ. Pred vlastnými fanúšikmi sa zverenci trénera Miloša Říhu predstavia na budúci týždeň vo štvrtok (25. februára) a sobotu (27. 2.).

Okrem klubového zástupcu si play off nadnárodnej súťaže zahrajú aj ďalší dvaja slovenskí hokejisti. Náročnú sezónu prežíva najmä Marek Ďaloga, ktorý si v Kazani musel počkať na svoju šancu, keďže doplatil na pravidlo o povolenej kvóte cudzincov v ruskom tíme. Ofenzívny bek sa následne prebojoval do základnej zostavy, no na konci novembra si privodil zranenie kolena a niekoľko týždňov opäť nehral. Aj preto nastúpil len na 29 zápasov, v ktorých strelil jediný gól a pripísal si štyri asistencie. Kazaň sa v 1. kole z piatej priečky stretne so štvrtou Ufou.

Meszároš si rovnako ako jeho krajan odbil premiérovú základnú časť v KHL. Po jedenástich rokoch v zámorskej NHL sa vrátil do Európy a Sibire patril k najvyťaženejším obrancom. Na bodové konto si pripísal až šesť gólov, najviac spomedzi defenzívnych tímových kolegov, a pridal aj tri asistencie. Novosibirsk otvorí konferečené štvrťfinále domácimi zápasmi proti Admiralu Vladivostok.

Náročná pozícia čaká obhajcu Gagarinovho pohára SKA Petrohrad, ktorý v 1. kole narazí na Lokomotiv Jaroslavľ. Ten odohral skvelú základnú časť, za lídrom celkového pelotónu CSKA Moskva zaostal len o dva body, no v tabuľke Západnej konferencie skončil až na tretej priečke. Lepšie postavenie získali automaticky víťazi dívizíí, ktorými sa na Západe stali CSKA a Jokerit Helsinki.

Play off KHL 2015/2016 - 1. kolo:

Západná konferencia (21.2., 23., 25., 27., 29.*, 2.3.*, 4.*)

CSKA Moskva - SLOVAN BRATISLAVA
Jokerit Helsinki - Torpedo Nižnij Novgorod
Lokomotiv Jaroslavľ - SKA Petrohrad
HK Soči - Dinamo Moskva

Východná konferencia (22.2., 24., 26., 28., 1.3.*, 3.*, 5.*):

Avangard Omsk - Neftechimik Nižnekamsk
Metallurg Magnitogorsk - Avtomobilist Jekaterinburg
Sibir Novosibirsk - Admiral Vladivostok
Salavat Julajev Ufa - Ak Bars Kazaň

Zoznam víťazov Gagarinovho pohára:

2014/2015 SKA Petrohrad
2013/2014 Metallurg Magnitogorsk
2012/2013 Dinamo Moskva
2011/2012 Dinamo Moskva
2010/2011 Salavat Julajev Ufa
2009/2010 AK Bars Kazaň
2008/2009 AK Bars Kazaň

(TASR)

Páčil sa vám článok?