HC Slovan Bratislava zdolal Barys Astana 5:3

22.10.2015
0
Hc slovan bratislava zdolal barys astana 5:3 - hcslovan_astana_2015
Páčil sa vám článok?

Hokejisti Slovana Bratislava zdolali v stredajšom dueli KHL kazašský klub Barys Astana 5:3 a natiahli tak víťaznú šnúru na štyri zápasy. V tabuľke Západnej konferencie poskočili na deviatu priečku. Štvorzápasovú domácu sériu v piatok 23. októbra o 19.00 h zakončia súbojom s Avangardom Omsk.

Slovan Bratislava - Barys Astana 5:3 (3:1, 0:2, 2:0)
Góly: 9. Šťastný (Tičar, Jeglič), 14. Nagy (Surový), 19. Nedorost (Kašpar, Luža), 46. Surový, 60. Barker - 17. Dawes (Dallman, Lundin), 35. Bochenski (Lundin), 40. Boyd (Bochenski, Dallman). Rozhodovali: Gamalej, Naumov - Raming, Šichanov, vylúčení: 5:2, presilovky: 0:2, oslabenia 0:0, zmeny a striedania: Slovan od 7. min. bez Starostu, od 41. min. bez Lušňáka - Barys od 21. min. v bránke s Ivanovom namiesto Laca, od 21. min. bez Grenca, Jevdokimova, od 41. min. bez Litvinenka a Kajgorodova, 7862 divákov.

Slovan Bratislava: Garnett - Sersen, Barker, Mihálik, Švarný, Valach, Starosta, Luža - Kašpar, Nedorost, Paré – Nagy, Surový, Bartovič – Jeglič, Tičar, Šťastný – Lušňák, Viedenský, Skalický
Barys Astana: Laco (21. Ivanov) - Lundin, Dallman, Savčenko, Semionov, Ellerby, Litvinenko, Triasunov, Rispajev - Bochenski, Boyd, Dawes - Krasnoslobodcev, St. Pierre, Žajlauov - Puškariov, Kajgorodov, Romanov - Jevdokimov, Polyščuk, Grenc


Úvodná tretina priniesla rušný, vyrovnaný hokej, v ktorom nebola núdza o zaujímavé momenty, Slovan však ukázal väčšiu streleckú efektivitu ako súper. Domácim robil problémy najmä prvý zámorský útok Astany, už v 40. sekunde musel Garnett zasahovať proti bekhendu nepokrytého Bochenského, "belasí" kontrovali nebezpečnou strelou Tičara, ktorá letela nad Lacovu bránku. V 9. min. to už domácim vyšlo, keď po rýchlom prečíslení 2 na 1 využil Tičarovu prihrávku Šťastný - 1:0. Následne podržal slovanistov Garnett, ktorý zmaril nájazd Bochenského. Slovan prišiel v prvej tretine o Starostu, ktorého po súperovej strele bolestivo zasiahol puk do nohy a zápas nedohral. V 14. minúte si domáci vypracovali tri veľké šance, Nedorost zblízka v koncovke neuspel, Nagyovi zblokoval v poslednej chvíli pokus Ellerby, ale vzápätí po Surového prihrávku namieril presne k ľavej žŕdke - 2:0. Hostia odpovedali strojovou kombináciou, na konci ktorej presne nastavil čepeľ do Dallmanovej prihrávky Dawes - 2:1. Nadšenie slovanistov tým ale nezabrzdil, v 19. min. sa po vysunutí od Kašpara oprel do skákajúceho puku Nedorost a prepálil Laca. V závere tretiny sa ešte blysol Garnett, ktorý vychytal Boyda aj Žajlauova.

V druhej časti už nenastúpil do bránky Barysu Laco, ktorého vystriedal Ivanov. Kazašský tím v úvode tretiny zavrel domácich v ich pásme, ale tých držal nad vodou Garnett, ktorý sa zaskvel najmä pri strele Bochenského z kruhov. Astana čoraz častejšie otvárala obranu, čo Slovan využíval na rýchle kontry. V 24. min. sa predviedla nová akvizícia Paré, mieril ale iba do Ivanova. Ten potom zlikvidoval aj pokus Surového i ďalšiu tutovku Parého. Říhovi zverenci sa potom ubránili pri vylúčení Lužu, no dvojminútový trest Švarného za podrazenie už hostia potrestali, keď Garnetta prestrelil Bochenski - 3:2. Hra mala v týchto momentoch grády, po Valachovej strele skončil Nagyov teč na hornej žŕdke. Na druhej strane opäť podkúril domácim aktívny prvý útok Barysu. Garnett ešte odolal pri akcii Dawesa a dorážkach Bochenského, no nestačil už na zakončenie Boyda, ktorý vyrovnal na 3:3.

Na začiatku tretieho dejstva si slovanisti prvýkrát v zápase zahrali presilovku, lenže v nej potvrdili, prečo sú v početnej výhode najhorší v celej lige. Tretiu veľkú príležitosť v stretnutí nevyužil Paré, keď sa Ivanov stihol premiestniť a jeho pokus zneškodniť. Slovan pokračoval v aktivite a v 46. min. sa dočkal, keď po zaváhaní súperovej obrany zasunul puk za Ivanova kapitán Surový a dostal domácich opäť do vedenia. V 47. min. unikol domácej obrane Polyščuk, nedovolene ho zozadu zastavil Valach, no rozhodcovia zvolili namiesto trestného strieľania iba dvojminútový trest. Slovanistov potom podržal Garnett, ktorý predviedol superzákrok pri presilovkovej šanci Boyda. Domáci zostali aj naďalej aktívni, nestiahli sa dozadu a držali súpera v "šachu". Ojedinelú šancu mal Žajlauov, ale zlyhal. Hostia v závere pri vylúčení Nedorosta odvolali brankára, hrali tak 6 na 4, no ani to im nepomohlo, naopak triumf poistil do prázdnej bránky Barker. Slovanisti tak mohli po záverečnej siréne sláviť plný bodový zisk a natiahnutie víťaznej šnúry.


Miloš Říha, tréner Slovana: "Opäť to bol výborný zápas. Narazili sme na výborného súpera, hral sa výborný hokej. Prvú tretinu sme odohrali takticky, dobre sme prečítali súpera, i keď si dokázal vytvoriť šance. My sme si na svoje šance počkali a dávali z nich góly. Od druhej časti sme upustili od našej hry, čo súper využil a vyrovnal. V tretej tretine sme sa vrátili k výkonu z úvodného dejstva, k disciplinovanej hre stredného pásma, to nám pomohlo a zaslúžene sme získali tri body. Tomáš Starosta dostal pukom nad koleno, uvidíme, ako sa bude cítiť zajtra."

Andrej Nazarov, tréner Barysu: "V prvom rade chcem zablahoželať trénerovi Říhovi a Slovanu k víťazstvu. Vytvorili sme si veľmi veľa šancí, ale nepodarilo sa nám ich všetky zrealizovať. Zápas sa mi páčil, škoda, že sa nám nepodarilo vyhrať."


Tomáš Surový, kapitán Slovana a autor víťazného gólu: "Z obidvoch strán to bol kvalitný hokej, pre diváka určite zaujímavý. Dostali sme sa do vedenia, no Astana vďaka kvalitnej hre vyrovnala. V tretej tretine sme sa vrátili k svojej hre a napokon sme zaslúžene vyhrali. Bol to ťažký zápas proti ťažkému súperovi, tri body potešia. Teraz sa musíme sústrediť na štvrtý domáci zápas, musíme zostať nohami na zemi a ďalej pracovať na odstránení chýb."

Francis Paré, debutant v zostave Slovana: "Som skutočne šťastný. Máme tri body, čo je najdôležitejšie. V úvode som bol trochu nervózny, no potom to zo mňa opadlo a nohy sa mi rozhýbali. Mám zo svojho výkonu dobrý pocit, naozaj som si užil hru v mojom útoku, dali sme gól a vypracovali si aj ďalšie strelecké príležitosti. Atmosféra bola úžasná, hrať v tejto aréne je zábava. Fanúšikom za to patrí vďaka, bol to jeden z nakrajších zážitkov v mojej kariére."

Vladimír Mihálik, obranca Slovana: "Hrali sme presne to, čo sme si pred zápasom povedali. Škoda tej druhej tretiny, keď sme začali prepadať v útočnom pásme, súper nám dal z brejkov dva góly. Škoda toho, našťastie sme to zachránili v tretej tretine. V závere sme to už udržali. Začína sa nám dariť v koncovke a premieňame šance, dnes nám to v prvej časti až neuveriteľne popadalo."

(TASR)

Páčil sa vám článok?