V Inchebe v sobotu zaburácajú motorky, prídu šialenci na lietajúcich strojoch

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislava už zažila všeličo, ale túto sobotu sa chystá skutočný sviatok. K Dunaju zamieria motocykloví frajeri, ktorí sa 9. septembra v priestoroch Incheba Open Air zúčastnia na súboji Amerika - Európa. Pôjde o vôbec prvú Freestyle Motocross show na Slovensku, v Bratislave pod názvom Nokia Freestyle Motocross.

Podujatie sa začína o 20. hodine, potrvá dve hodiny a je jasné, že adrenalín bude stúpať do rekordných výšok. Tieto a podobné druhy súťaží majú približne dvadsaťročnú tradíciu a vznikli z klasických pretekov, keď jednotlivým jazdcom prestalo chutiť jazdenie po okruhoch a snažili sa nájsť iné formy merania si síl. Úplne logickým vývojom tak vznikli súťaže, v ktorých sa jazdci snažili lietať čo najďalej, čo najvyššie a v čo najkrkolomnejších pozíciach. Keď sa k tomu pridala snaha o čo najväčšie priblíženie divákom, vznikli motokrosové akcie pod strechou, prípadne na čo najmenšom priestore.

Akcie, akou bude aj bratislavská, sú o skokoch 10 až 12 metrov nad zemou, lieta sa do vzdialeností 20-25 metrov, jedna jazda trvá necelé dve minúty. Motorky sú podobné klasickým terénnym, fajnšmekri si však určite všimnú tvrdšie tlmiče, menšie sedadlá, iné sú výrezy v plastoch a aj kratšie blatníky.

Bratislavské podujatie bude plné súbojov, v ktorých jazdci predvedú saltá vzad a skoky bez kontaktov s motocyklom. Ameriku budú reprezentovať jazdci ako Jake Windham, Matt Buyten, Kanaďania Reagan Rieg, Jeff Fehr. V „drese“ Európy sa predstavia Talian Alvaro Dal farra a Česi Petr Kuchař, Martin Koreň, Libor Podmol, Peter Pilát, Zdeněk Fusek, David Rejsek. Napriek tomu, že na Slovensku bude mať podobná akcia premiéru, usporiadatelia čakajú plnú arénu. Okrem fanúšikov spod Tatier sa totiž čakajú aj priaznivci tohto športu z Česka, Poľska a Maďarska. Len pre zaujímavosť, nedávne dve podobné show v Prahe videlo dohromady 25-tisíc návštevníkov.

Lístok na sedenie stojí 499 Sk, na státie 399 Sk. Areál otvoria o 19.00 h, vchod bude z Viedenskej cesty a Einsteinovej ulice.

Páčil sa vám článok?