Bratislavských milovníkov dostihov čaká v tejto sezóne v Starom háji 217 pretekov

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Premiéra vyšla, všetci sa už tešia na ďalšie dostihové dni. Minulá nedeľa patrila prvý raz v tomto roku koníčkarom, a tí, ktorí zamierili do Starého hája, si určite prišli na svoje. Bratislavské Závodisko teraz čaká príjemných sedem mesiacov naplnených viacerými dostihovými sviatkami.

Riaditeľ Závodiska Marián Šurda prezradil aj konkrétne čísla a ťaháky: „V 27. sezóne sa uskutoční spolu 217 dostihov, z toho 130 rovinových. Vrcholy sezóny sa nemenia, patria medzi ne Jarná cena kobýl (14. mája), Turf-gala (4. júna), Slovenské klusácke derby (2. júla), Slovenské derby (16. júla), na jeseň budú najviac sledovanými Listed Oaks (10. septembra) a Saint Leger (24. septembra).“

Dohromady sa na Slovensku uskutoční 25 dostihových dní, z toho 17 v Bratislave, 4 v Topoľčiankach, 2 v Novom Tekove a po jednom v Senici a Šuranoch. Tajomstvom nie sú ani peniaze: „Na prémiach by sa malo vyplatiť takmer 20 miliónov korún, ďalej sa k tomu musí prirátať 1,7 milióna na majiteľských prémiach a takmer milión na chovateľských prémiách,“ upresnil Marián Šurda.

Kedže dlhá a nepríjemná zima neobišla ani bratislavskú dráhu, úvodný dostihový deň sa uskutočnil len na vnútornom ovále dlhom 1540 metrov. Ďalšie termíny by však mali byť už v klasickej podobe, čo platí už aj pre druhý dostihový deň (16. apríla), keď sa v Bratislave bude oslavovať. Šestnásteho apríla si totiž naše hlavné mesto pripomenie 180 výročie zorganizovania prvých dostihov.

Návštevníci Starého hája sa aj v tomto roku môžu tešiť na rôzne spievodné akcie, ktoré doplnia športový program. A keď budú mať šťastie, možno sa im podarí vyhrať stávku na koníka Žigmunda Pálffyho. Ten si nedávno dokonca prenajal v Starom háji lóžu, odkiaľ bude sledovať, ako sa darí jeho zverencovi.

Minulý týždeň si najväčšej slávy užil český ryšavý valach Arcoty, ktorého sedlal Jan Faltejsk. Bol najrýchlejší v hlavných dostihoch prvého dostihového dňa, 33. ročníka Veľkej ceny Petržalky, steeplechase, 5+, 3800 metrov s dotáciou 85 tisíc Sk. Samotný víťaz si z prémii ukrojil presne polovicu a zožal zaslúžený potlesk divákov. Celkove sa počas premiéry uskutočnilo deväť dostihov, je raritou, že ani raz nezvíťazil kôň trénujúci na slovenských dráhach... Možno nabudúce!

Páčil sa vám článok?