V nedeľu 2. apríla začína mesto Bratislava písať svoju novú maratónsku tradíciu

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Už len týždeň nás delí od štartu prvého bratislavského mestského maratónskeho behu pod názvom Tatra banka City Marathon Bratislava 2006. Bratislavský maratón bude jedným z prvých v tohtoročnej medzinárodnej termínovej listine maratónskych behov.

Myšlienku usporiadať v Bratislave mestský maratón a nadviazať tak na tradíciu masových cestných behov v hlavnom meste rozvíjali v priebehu oposledných dvoch rokov na magistráte a miestnom úrade Staré Mesto v úzkej spolupráci s viedenskou agentúrou Success-Sponsoring a jej bratislavskou pobočkou. Spoločne sa zhodli, že Bratislave takéto podujatie zatiaľ chýba a veľmi by jej svedčalo.

„Vychádzali sme z toho, že v Európe každé slušné mesto má svoj mestský maratón,“ vysvetľuje primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. „Navyše, rekreačný masový beh sa vo svete teší veľkej popularite. Verím, že bratislavský maratón si veľmi rýchlo obľúbia rekreační bežci nielen zo Slovenska, ale aj zo susedného Rakúska, Maďarska a z Česka. Chceme im ponúknuť podujatie, zorganizované na špičkovej profesionálnej úrovni a všetkým Bratislavčanom príjemný víkend plný športových, ale aj kultúrnych a spoločenských zážitkov.“

Mestské maratóny sa v súčasnosti behajú takmer v každej významnej svetovej metropole. Najprestížnejšími sú maratóny v New Yorku, Bostone, Londýne či Rotterdame, ale svoj mestský maratónsky beh s významnou účasťou rekreačných bežcov majú aj Praha alebo Viedeň. Bratislava sa chce v priebehu niekoľkých rokov zaradiť medzi tieto mestá.

Trať vymeral v súlade s pravidlami IAAF športový riaditeľ pretekov Miroslav Helia a povedie z nábrežia cez Karadžičovu ulicu na Štrkovec, odtiaľ po Záhradníckej ulici a Špitálskej ulici na Šafárikovo námestie, cez Starý most do Petržalky, Novým mostom sa vráti na ľavý breh Dunaja a cez nábrežie a Devín späť do historického centra mesta. Cieľ všetkých kategórií behov bude na Hviezdoslavovom námestí.

Páčil sa vám článok?