Rekord v účasti padol pred šampionátom, Slovensko má v pláne získať päť medailí

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Už minulý týždeň sme avizovali, že prvý rekord majstrovstiev Európy mužov a miešaných párov v kulturistike a v body fitnes padol ešte pred úvodnou súťažou. „Doteraz sa nám prihlásilo 180 pretekárov z tridsiatich krajín. Aj keď je pravdepodobné, že nie všetci prídu, počet zúčastnených určite prekročí vlaňajšie majstrovstvá Európy v rumunskom meste Brašov, kde sa predstavilo 93 súťažiacich,“ tvrdil generálny sekretár Slovenskej asociácie kulturistiky a silového trojboja Peter Uríček.

Šampionát sa uskutoční 6. a 7. mája v Sibamac Aréne Národného tenisového centra a ciele slovenskej výpravy sú naozaj smelé: „Podľa môjho tipu by sme mohli získať štyri až päť medailí,“ vyslovil svoju prognózu pár dní pred ME prezident SAKST Michal Čapla. Dôvody na jeho optimizmus sú jasné. Slovensko predstaví v Bratislave takmer všetko najlepšie, čo doma máme. Dokladom je napríklad fakt, že minuloročný strieborný medailista z európskeho šampionátu Tatarka sa tento rok prebojoval len do nášho B-družstva.

„V nominácii chýba jedine Hlinka, ktorý mal študijné povinnosti a údajne aj finančné problémy so zabezpečením prípravy. Inak bude v Bratislave skutočný slovenský výkvet,“ netajil spokojnosť Michal Čapla. Diváci budú môcť držať palce 21 reprezentantom, z toho 15 kulturistom, trom súťažiacim v body fitnes a trom kulturistkám v miešaných pároch.

Z Brašova sa vrátila s medailou pätica slovenských reprezentantov - kulturista Hlinka (zlato do 65 kg), Tatarka (striebro do 87,5 kg), Havlík (bronz do 87,5 kg), Solár (striebro nad 95 kg) a Maliňák (zlato v body fitnes). Celkove sme od roku 1993 na ME získali 21 medailí, z toho 8 zlatých, 7 strieborných a 6 bronzových. Najúspešnejším pretekárov je mediálna hviezda Adam Cibuľa, ktorému už trikrát zavesili na krk najcennejší kov.

Bratislavský kulturistický sviatok sa začne v sobotu 6. mája o 13.00 h elimináciami a semifinále, v nedeľu o 15.00 h sa uskutoční finále. Pre tých, ktorí sa vyberú na podujatie prvý raz: Vo finále bude v každej kategórii bojovať päť najlepších pretekárov. Celkove sa uskutočnia súboje v ôsmich kategóriach (do 65, 70, 75, 80, 85, 90, 100 a nad 100 kg). Svoju atraktivitu majú aj miešané páry (jediná kategória) aj muži v body fitnes (tri kategórie - do 170, 178 a and 178 cm). Cena vstupeniek odráža dôležitosť podujatia, dvojdňový lístok stojí 800 Sk, študenti a dôchodcovia ho dostanú za 300 Sk.

Kto sa nedostane na tribúnu, ten si môže jednotlivé súboje pozrieť aj v televízii. Nedeľňajšie finále odvysiela STV a v pláne ho má aj Eurosport.

Páčil sa vám článok?