Bratislavské rafterky snívajú aj o tom, že si na MS posadajú do dračích lodí

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Dunaj síce takmer zamŕza, ale nič to nemení na fakte, že sa blíži sezóna raftingu. Dievčatá z bratislavského Klubu vodáctva a raftingu MISTRAL začali už od prvých januárových dní s prípravou na rok, ktorý je plný pretekov a šampionátov.

„Hneď v úvode nás čakajú majstrovstvá Európy v Chorvátsku, ktoré sú veľmi dôležité, takže sme nechceli premrhať ani deň,“ vraví kapitánka družstva Júlia Pavelková. Šampionát na prelome apríla a mája teda „zavinil“, že dievčatá začali zaberať už v čase snehových kalamít a mrznúcich rán. „Trénujeme v posilňovni, na plavárni, ale aj vonku. Kondičku naberáme behaním po Dunajskom nábreží, prípadne hokejbalom, kde si s nami občas zahrá aj tréner Štefan Lukačovič, alebo na bežkách v okolí Bratislavy, najčastejšie v Karpatoch,“ prezrádza Júlia Pavelková. O vode sa dievčatám zatiaľ iba sníva, ak by vykuklo slniečko a trošku sa oteplilo, prvé tréningy prichádzajú do úvahy v marci, prípadne vo februári. MISTRAL sa túto zimu nechystá ani na žiadne sústredenie. „Skôr si budeme šetriť dovolenky a pôjdeme do Chorvátska o pár dní skôr, aby sme si zvykli na rieku,“ vysvetľuje kapitánka tímu a prezrádza ciele na majstrovstvách Európy: „Chceme vyhrať nad Češkami, ktoré sú veľkými favoritkami. Boli by sme rady, keby sa nám to podarilo v šprinte, dobré by bolo predstihnúť ich aj v maratóne a keby to naozaj vyšlo, tak vyhráme aj celkove,“ usmieva sa Júlia Pavelková.

Okrem európskeho šampionátu myslia dievčatá aj na Svetový pohár v Rusku na rieke Katun a na majstrovstvá sveta v dračích lodiach. „Preteky v Rusku majú termín v prvej polovici augusta, ale sú finančne náročné. Katun je sibírska rieka a v tejto časti sveta sme ešte ani neboli. Videli sme však zábery z predchádzajúcich rokov a nejakej veľkej zimy sa nemusíme báť. Minuloročné preteky sledovali diváci iba v plavkách,“ pochvaľuje si Júlia Pavelková a pokračuje: „Snívame ešte aj o účasti na majstrovstvách sveta v dračích lodiach v Kanade, ktoré sa jazdia s 18- až 22-člennými posádkami, s bubeníkom a s kormidelníkom. Chceme preto dať dokopy 2-3 raftové posádky s kajakárkami z divokej vody a z rýchlostnej kanoistiky. Práve v týchto dňoch sme sa však dozvedeli, že jeden z kvalifikačných termínov o postup na MS bude v čase, keď je Európsky pohár v Čunove, takže sa na ňom nemôžeme zúčastniť. Ešte uvidíme, čo sa s tým dá robiť, ale veríme, že sa všetko nakoniec skončí dobre,“ dodáva Júlia Pavelková.

Páčil sa vám článok?