Trénerovi Galisovi sa splnil jeho sen, mať v kvalifikácii po jeseni desať bodov

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

O niečom podobnom hovoria iba pamätníci: Na Tehelnom poli sa ozýval skandovaný potlesk. A na čo si spomenú už len tí najstarší pamätníci - tlieskalo sa futbalu. Presnejšie, tlieskalo sa výkonom slovenských futbalistov!

Kto zažil, pochopí, kto nezažil, ten však tiež uverí, pretože vďaka televízorom videl výborný výkon slovenskej futbalovej reprezentácie v kvalifikácii MS 2006 celý národ. ,,Chlapcov musím pochváliť, ukázali naozaj oduševnený výkon,“ priznal po víťazstve nad Lotyšskom 4:1 tréner Dušan Galis, ktorý akoby zázrakom prerobil celého ducha našej reprezentácie.

Prípravné začiatky mu síce nevyšli, zlé boli výsledky, nepresvedčivé aj výkony, ale ako prichádzali jednotlivé kvalifikačné stretnutia, zvyšovala sa pohoda v mužstve a zrazu tu máme reprezentáciu, v ktorej si každý našiel svoje miesto.

Galisovi zatiaľ geniálne vychádza ťah s hráčmi, ktorí vo svojich kluboch sedávajú na lavičke, alebo dokonca iba v hľadisku. Týka sa to napríklad brankára Čontofalského, obrancu Greška či stredopoliara Michalíka. V podstate štvrtina základnej zostavy proti Lotyšom teda nehráva pravidelne ligu, ale na ich výkonoch to vôbec nie je vidieť.

Galis definitívne vyriešil aj útočný dvojzáprah. Németh s Vittekom hrajú s chuťou, individuálne aj vo dvojici sú stálym nebezpečenstvom, keď sa k tomu pridajú Reiter, prebúdzajúci sa Breška či z druhej línie hroziaci Mintál s Janočkom alebo Karhanom, je jasné, že práve ofenzíva sa stala naším tromfom.

Objektívne treba priznať, že čo sa týka defenzívy, tam nás ešte nikto poriadne nepreveril. Od Luxemburčanov či Lichtenštajnska sa to ani nečakalo, rovnako biedni v ofenzíve boli našťastie aj Rusi, ale najmä Lotyši.

Múdrejší preto budeme až na jar. Koncom marca ideme do Estónska a o štyri dni privítame Portugalcov. Práve tento dvojzápas môže byť v našom ťažení na Nemecko najdôležitejší. Ak by sme totiž v oboch stretnutiach uspeli, sme definitívne hlavným kandidátom na postup z prvej priečky. Tam by nás dokonca udržali aj štyri body, aj keď vtedy by zostali naše šance rovnaké ako portugalské. Menej ako tri body, jeden alebo žiadny by boli nepríjemné, pretože zisky z jesene by tak stratili na lesku. Dúfajme, že sa tak nestane a že galisovci nezídu z cesty, ktorá vedie na svetový šampionát!

Páčil sa vám článok?