Bratislavčania Hochschornerovci a Krnáč priviezli z olympiády zlato a striebro

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavčania Pavol a Peter Hochschornerovci priviezli z olympijských hier v Aténach zlaté medaily. Podobne ako pred štyrmi rokmi v Sydney zvíťazili vo vodnom slalome C2.

Suverénnym spôsobom zvíťazili v semifinálovej čistej jazde bez jediného dotyku bránky, kde získali náskok 4,5 sekundy. Vo finálovej jazde síce mali jeden dotyk bránky, za ktorý dostali dve trestné sekundy, celkovo tretí najrýchlejší finálový čas im však stačil na bezpečné udržanie prvého miesta.

„Snažili sme sa už v semifinále vytvoriť si čo najväčší náskok, čo sa nám podarilo. Finálová jazda mala svoje chybičky, dokonca sme už vopred nejako tušili dotyk na osemnástej bránke, lebo viacerí súperi tam robili ´hodiny´, preteky sme však kontrolovali a vedeli sme, že nám náskok bude stačiť. Uľahčili nám to aj súperi, ktorí vo finále išli pred nami a vedeli sme, že dosť veľa ťukajú,“ povedal v cieli Pavol Hochschorner.

„Pred finále som sa spýtal Paľa, či je v pohode a on vravel, že áno. Tak sme si povedali, že to zlato musíme urobiť. Povzbudzujúca pre nás bola aj podpora divákov, najmä v cieľovom priestore to bolo fantastické. Moje pocity sú podobné ako pred štyrmi rokmi v Sydney, s tým rozdielom, že vtedy s nami nikto nerátal a teraz sme patrili medzi favoritov,“ doplnil ho brat Peter Hochschorner.

Súrodenci Hochschornerovci sa tak s dvoma zlatými medailami stali najúspešnejšími slovenskými športovcami od rozdelenia Česko-Slovenska.

Doma v Petržalke čakala Hochšíkov tradičná torta od mamy Gabriely a sestry Evy. „Som strašne šťastná, že sa im podarilo zlato obhájiť. Ich sezóna bola rozpačitá, aj sa im darilo, aj nie,“ povedala mama Hochschornerová. Potom už patrili Peter a Pavol svojim priateľkám Beate a Daniele.

Radosť z úspechu bratov Hochschornerovcov mali aj susedia v paneláku na Mlynarovičovej ulici, zlatou medailou potešili aj primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského. Ten im ešte do Atén poslal v mene všetkých obyvateľov Bratislavy telegram: „Srdečné blahoželanie zlatým Hochšíkom za všetkých Bratislavčanov zasiela primátor Bratislavy.“

~ ~ ~

Striebornú medailu priviezol z Atén do Bratislavy džudista Jozef „Dodo“ Krnáč. Vybojoval ju v kategórii do 66 kg, keď si postupne skvelým spôsobom poradil s Alassanem z Nigeru, Španielom Peňom, Alžírčanom Meridjom a v semifinále aj s favorizovaným Kubáncom Arencibiom. Zaváhal až vo finále, keď nestačil na reprezentanta džudistickej veľmoci Japonca Masata Učišibu. Ten ho po necelých dvoch minútach (1,46 s) položil na lopatky. O veľkej Krnáčovej forme svedčí fakt, že všetky štyri vyhraté súboje ukončil na ippon pred časovým limitom. „Som maximálne spokojný. Prišiel som sem s cieľom vyhrať prvý súboj, a potom ísť od zápasu k zápasu. Teraz mám striebro,“ uviedol šťastný dvadsaťšesťročný džudista PS Bratislava Jozef Krnáč.

„Striebro venujem mame, otcovi, frajerke a všetkým, ktorí mi štyri roky pomáhali v príprave,“ povedal prvý slovenský olympijský medailista v džude.

Páčil sa vám článok?