Slovanisti sa lúčia s I. ligou, fanúšikovia sa boja, že návrat môže trvať dlhšie ako rok!

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Tak nám vypadol Slovan! Minulotýždňová správa sa síce čakala, ale fanúšikov belasých zasiahla priamo do srdca. Optimisti tvrdia, že je to úspech - veď Slovan vydržal v I. lige celých 16 rokov, pesimisti oponujú - druhý pád prišiel už po 19 rokoch. Ešte pred rokom bojovalo Tehelné pole o titul, dnes sa sem chystajú Jur, Lapáš, Kremnička...

Názory zodpovedných i nezodpovedných, fanúšikov i tých, ktorých pád belasých potešil, sa v posledných dňoch vyrojili ako komáre koncom leta. Príčiny sa hľadali v minulej sezóne, v súčasnom vedení, v tréneroch, v hráčoch, no podľa nás, pád Slovana sa začal oveľa-oveľa skôr. Kdesi v čase, keď sa delila republika...

Možno si pamätáte na slávu posledného federálneho titulu. Slovan vyhral ligu zaslúžene, na štadión chodilo 20-25 tisíc divákov, mužstvo tvorili mladí, nádejní hráči, často odchovanci mládežníckej liahne. Slovanisti boli vyrovnanými súpermi pražskej Sparte, no práve vtedy sa začína belasá cesta rozbíjať.

Prešlo len pár rokov od rozdelenia ligy a postavenie Sparty a Slovana sa zmenilo. V jednom sa síce zhodli - obe mužstvá získavali bez problémov domáce tituly, ale na rozdiel od pražského klubu slovanisti výpočet všetkých úspechov začínali aj končili domácimi pohármi. Nepridali k nim nič navyše, nezabojovali o úspech v Európe a naopak, doslova rozpredávali, čo sa len dalo. Navyše, Slovan neťahal zvyšok ligy za sebou, ale padal dole k nemu a prišlo, čo muselo prísť. Nástup Košíc, Interu a Žiliny, ktorému belasí dokázali konkurovať iba v sezóne 1998/99, keď sponzor SPP za štátne peniaze skúpil na Tehelné pole všetko, čo sa len skúpiť dalo. Vytriezvenie prišlo s cyperskou Famagustou a bolo po Duckého peniazoch.

Dnes má Slovan také vedenie, takých hráčov a žiaľ aj takých fanúšikov, akých si zaslúži. Na rozdiel od Sparty sa nestal slušným európskym klubom, nemá štadión na slušnej medzinárodnej úrovni, nemá hráčov, ktorí by boli aspoň trochu zaujímaví. Stačilo jedenásť rokov a namiesto žrebu Ligy majstrov slovanistov zaujíma, kde sa v Nitre odbočuje na Lapáš... A fanúšikovia tŕpnu, aby návrat netrval viac ako rok!

Páčil sa vám článok?