Spomínať prídu hviezdy svetového hokeja: Fetisov, Robinson, Makarov, Krutov...

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prešlo presne štvťstoročie od osláv, na aké sa hokejová Bratislava tešila desiatky rokov. V roku 1979 dosnívali fanúšikovia Slovana svoj sen - hokejisti belasých získali svoj premiérový federálny titul. Aj keď do vitríny Slovana pribudli odvtedy tituly za prvenstvá v slovenskej lige, už žiadny nebude taký oslavovaný a taký spomínaný ako ten v roku 1979.

Práve to bol jeden z dôvodov, prečo sa pri príležitostí 25. výročia ligového triumfu uskutoční na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu zápas Slovan - Výber sveta. Stretnutie sa odohrá 4. decembra a autorstvo celej myšlienky je prisudzované Mariánovi Bezákovi. „On bol prvý, kto prišiel s nápadom,“ prezradil Peterv Šťastný. „Spomínam si, aký dôležitý bol v tej dobe zisk titulu. Samotné stretnutie preto chceme pripraviť s plnou parádou. Malo by to byť dôstojné podujatie s vynikajúcim obsadením. V týchto časoch chodilo na naše zápasy plné hľadisko s desaťtisícovou kulisou, verím, že niečo podobné sa zopakuje aj teraz,“ dodala legenda slovenského a slovanistického hokeja.

Už niekoľko mesiacov pred podujatím sa rozžeravili linky po celom svete a získavali sa informácie, ktorá z bývalých veľkých hviezd by do Bratislavy prišla. „Účasť v podstate nikto neodmietol. Ak sa aj niektorí ospravedlnili, bolo to iba kvôli dlhodobejším záväzkom. Takto nám to napríklad vysvetlil Phil Esposito, ktorý sa dokonca telefonicky ospravedlnil a poprosil, že ak by sme robili ďalšie akcie, aby som naňho nezabudol. Veľmi ľutoval, že sa o našom zápase nedozvedel skôr,“ prezradil Peter Šťastný.

Menoslov hokejistov, ktorí predvedú svoje umenie, je naozaj dlhý. Z Česka sa môžeme tešiť na brankára Králika, útočníkov Ebermanna, Nového, Martinca, Lálu, z Ruska pricestujú Makarov, Krutov, Fetisov, Jakušev, z nemecka legendárny strednú útočník Kühnhackl, zo Švédska bývalý protihráč Vladimíra Dzurillu či Václava Nedomanského Börje Salming, spoza oceána priletia Steve Shutt, Larry Robinson, Bernie Federek...

A teraz k slovenskému výbru: Pozvanie prijali slovanisti Marcel Sakáč, Jozef Bukovinský, Milan Kužela, Peter Šťastný, Anton Šťastný, Marián Šťastný, Miroslav Miklošovič, Dárius Rusnák, Ján Jaško, Róbert Pukalovič, ktorých doplní Košičan Igor Liba.. Vari najväčšou slovenskou hviezdou však bude veľký idol Petra Šťastného Stan Mikita.

Zápas sa začne o 18. h, polhodinku predtým vyplní bohatý program, ceny vstupeniek sa budú pohybovať od 90 do 300 Sk. Úvod stretnutia nie je náhodný, tí starší si spomenú, že práve o 18. h sa pred dvadsiatimi-tridsiatimi rokmi začínali všetky domáce zápasy Slovana! Kto má chuť, nech príde spomínať!

Páčil sa vám článok?