Tréner Slovana Štefan Zaťko priznáva, že súčasná hra má slabiny, ale v postup verí

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Futbalový Slovan prežíva svoj druhý pád do 2. ligy a všetci veria, že návrat nebude taký zložitý, ako v 80. rokoch minulého storočia, keď postup vyšiel až na tretí pokus. Zaslúžiť by sa o to mal aj tréner Štefan Zaťko. Bývalý kormidelník Novák, či Púchova prišiel na Tehelné pole v období, keď bol Slovan na bode zlomu. Neboli peniaze, odchádzali hráči, hľadalo sa nové vedenie. S príchodom Ľudovíta Černáka sa však situácia pomaly utriasala a Štefan Zaťko sa už tiež môže venovať len tej práci, kvôli ktorej prišiel do Bratislavy - trénerstvu.

~ ~ ~

Ako si dnes spomínate na svoj príchod do Bratislavy? Na prvé pocity po predstavení na Slovane?

- Bezprostredne po príchode to nebolo až také zlé. Pamätám sa, že v kabíne som našiel veľa talentovaných futbalistov, navyše sa hovorilo o príchode nového vlastníka klubu, takže všetci mali pred sebou nejakú nádej. Jednoducho sa blýskalo na lepšie časy.

To sa však poriadne zmenilo...

- A vtedy sa nálada zhoršila. Podmienky sa nezlepšovali, nikto nevedel, čo bude. Ešte šťastie, že sme tu mali niektorých skúsených hráčov - Volfa, Obšitníka, Polgára, ktorí dokázali ostatných podržať. Pri nich sa začali presadzovať mladí, bývalí majstri Slovenska v doraste.

Po príchode Ľudovíta Černáka prišlo k obratu. Bol zásadný?

- V niektorých veciach určite. Život v klube sa stabilizoval, zlepšil. Prestali nás trápiť existenčné problémy. na druhej strane ani on nemal čarovný prútik, ktorý by vyriešil všetky problémy. Stále nás trápia niektoré veci okolo tréningového zabezpečenia, napríklad plochy.

Vy ste zažili dve prípravné obdobia, ako sa odlišovali?

- V prvom išlo o to, aby sme sa pripravili na dôstojné dohratie druholigovej súťaže. Podľa toho vyzeralo aj doplnenie mužstva, kde sme uprednostnili skôr kvantitu pred kvalitou. Pred novou sezónou už išlo o kvalitatívne doplnenie. Už to bolo o niečom inom!

Spĺňa už súčasná hra čiastočne vaše ciele?

- Čiastočne áno, ale nie je to presne podľa predstáv. Napriek štyrom úvodným víťazstvám máme stále veľa nedostatkov. Musím však zobrať do úvahy, že znovu sa dávame dohromady, znovu sa zohrávame.

V tíme máte hráčov všetkých generácií, ktorá by potrebovala doplniť?

- Stredná. Máme dosť mladých futbalistov, aj tých skúsenejších, zišli by sa nám hráči v strednom veku.

Ktorí chlapci sú teraz takými prirodzenými vodcami?

- Napríklad Martin Ševela. Ten si to zaslúžil svojimi výkonmi. Po zranení ním znovu bude Polgár, dobre sa javia Tomovčík a Chlebo.

Minulý týždeň ste prvý raz prehrali, z Prešova ste si priniesli prehru 0:3. Čo vás na východe najviac sklamalo?

- Nedá sa hovoriť o úplnom sklamaní, pretože my sme tam iba nezvládli niektoré veci. Napríklad štandardky, po ktorých sa súper dostal v úvode do vedenia. Prešov tým získal krídla, na štadióne zavládla eufória a zápas vo fantastickej atmosfére sme už nedokázali otočiť. My sme sa presadzovali iba medzi šestnástkami, kým súper hral na brejky. Čiže nejde o nejaké komplexné sklamanie, prosto sme nezvládli rozhodujúce momenty.

Prejdime od futbalu k inej téme, čo sa vám na Bratislave páči a čo nie?

- Chýba mi tu viac a lepších podmienok na športovanie. Mladí už tak neinklinujú k športu ako voľakedy a je to aj odraz chýbajúcich športovísk.

Kde si v meste najlepšie oddýchnete?

- Ako kedy. Niekedy v parku, inokedy v pizzerii, závisí od nálady.

Posledná otázka - veríte v postup Slovana do 1. ligy?

- Určite áno!

Páčil sa vám článok?