Artmediu čaká v Lige majstrov Alma-Ata

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislava sa môže tešiť na ďalší sviatok! Ak futbalisti Artmedie postúpia cez 1. predkolo Ligy majstrv, v ktorom sa stretnú s kazašským Kajrat Alma-Ata, v druhom narazia na skutočne atraktívneho súpera - škótsky superklub Celtic Glasgow so slovenským reprezentantom Stanislavom Vargom.

Rozhodol o tom lyonský žreb, ktorý sa so slovenským majstrom vôbec nemaznal. Petržalskému manažérovi Petrovi Kašparovi sa síce splnilo želanie a Artmedia sa nestretla s nebezpečnými Dinamom Minsk, KF Tirana či macedónskym Rabotnički Skopje, no ďaleký Kajrat Alma-Ata neznamená iba dlhé cestovanie (letecky asi šesť hodín), ale súčasne aj veľkú neznámu a povinnosť postúpiť! Asistent trénera Vladimíra Weissa Michal Hipp pre agentúru SITA povedal: „Je to prijateľný súper, určite tam boli aj horšie možnosti. Kazašský futbal je pre nás veľkou neznámou, napriek tomu zostáva naším jednoznačným cieľom postup. Skúsime získať nejaké informácie od Púchovčanov, ktorí v Kazachstane hrali pred tromi rokmi. Nebude to jednoduché. Máme krátky čas na prípravu a čaká nás náročné cestovanie. Určite nesmieme nič podceniť. Celtic je veľká výzva. Hrať v Glasgowe pred 60-tisíc divákmi je poctou pre každého futbalistu. Najprv sa však musíme dostať cez prvé predkolo.“

Kým Kajrat je pre celú Európu neznámy klub, Celtic sa už dávno stal jednou z klubových legiend na starom kontinente. Stačí si prečítať niekoľko mien z jeho minulosezónnej súpisky: Brankári Douglas, Hedman, obrancovia Varga, Balde, stredopoliari McNamara, Thompson, Lambert, Petrov, útočníci Sutton, Hartson, Camara, Beattie. Celtic vznikol v roku 1887 a jeho názov symbolizuje spoločnú minulosť, ktorá spája všetkých Škótov - obdobie Keltov. Zaujímavosť: Prenajatie prvého kúska pôdy, kde sa hral aj úvodný zápas Celticu vyšiel na 50 libier a zeleno-bieli vtedy vo vôbec prvom mestskom derby zvíťazili nad Rangers 5:2. Celtic je spojený aj so slovenským futbalom. Jeho dres obliekal Ľuboš Moravčík a v súčasností je pilierom obrany Stano Varga, bývalý hráč Slovana, katolícky klub navyše viedol aj tréner Jozef Vengloš.

Aký pohárový program teda čaká cez prázdniny Artmediu? Najskôr to bude úvodný zápas 1. predkola (12. alebo 13. júla v Alma-Ate). O týždeň neskôr (20. júla) sú na programe odvety (určite sa bude hrať v Petržalke). Ešte v ten istý mesiac (26. alebo 27. júla) sa hrajú prvé stretnutia 2. predkola (Petržalčania privítajú Celtic pravdepodobne na Tehelnom poli) a odveta bude 3. augusta v Glasgowe.

Petržalčania sa prvý raz v európskych pohároch predstavili pred dvoma rokmi. Ich púť Pohárom UEFA sa skončila na francúzskom tíme Girondins Bordeaux, ale hanbu si určite neurobili. Vonku prehrali len o gól a doma boli favoritovi vyrovnaným súperom.

Páčil sa vám článok?