V Petržalke sa radujú z titulu, pred 25 rokmi postúpili do ligy, teraz sa stali majstrami

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nedeľa 12. júna vstúpi do petržalskej histórie! Futbalisti Artmedie sa stali v tento deň majstrami Slovenska a stali sa tak tretím bratislavským mužstvom, ktorému sa podarilo dobyť slovenský futbalový Olymp. Za éry samostatného Slovenska bol štyrikrát majstrom Slovan (1994, 1995, 1996, 1999) a dvakrát Inter (2000, 2001). Artmedia prevzala žezlo od Žilinčanov, ktorí boli najlepší na Slovensku v troch predchádzajúcich sezónach.

Je tak trochu symbolické, že titul prišiel 25 rokov od prvého postupu do najvyššej súťaže. Pamätníci si ešte určite vybavia premiérový zápas ZŤS Petržalky v najvyššej súťaži. Za starý most vtedy prišla Slavia a odišla s tromi gólmi. Na éru Šimurku, Pavloviča, Sopka, Šeba, Tichého, Zrubeca, Pochabu, Tótha, Becheru, Švirlocha, Kadáka, Maslena, Elefanta, neskôr Šimončiča, Drobného, Masného, Besedu, Becheru, Blechu teda teraz nadviazali weissovci a prvým titulom majstrov Slovenska potešili verných divákov. Tí však najmä v úvode sezóny ťažko niesli, že z bývalého názvu SKS Petržalka, ale ani z toho neskoršieho a známejšieho ZŤS Petržalka, už nezostala v názve ani čiarka...

Späť k súčasností - majstrovské oslavy sa odštartovali v Ružomberku, kam Artmedia cestovala s jediným cieľom. Získať aspoň bod a poistiť si tak titul už pred posledným zápasom s Trenčínom. Stalo sa podľa želania. Artmedia bod získala, a hoci sa ukázalo, že k titulu nebolo treba ani ten, keďže Žilina v Trenčíne prehrala, mal cenu zlata.

„Sme šťastní, splnil sa náš sen. Vďaka patrí hráčom a som rád, že sme naplnili želanie majiteľa klubu, ktorému sme sa takto odvďačili za peniaze vložené do klubu,“ prezradil po stretnutí tréner Vladimír Weiss.

Radosť mala v Liptove celá petržalská výprava. „Som nadšený. Ako dieťa som si želal stať sa majstrom a teraz sa mi to splnilo,“ vydýchaval svoju radosť Filip Šebo, ktorý sa jedným ružomberským gólom predral na čelo ligových kanonierov a pred posledným kolom mal šancu prevziať korunu najlepšieho strelca. „Titul z Košíc a tento primát sa iba ťažko porovnávajú. Tam som bol jedným z najmladších hráčov, neodohral som toho veľa, takže tohtoročné prvenstvo si cením určite viac,“ prezradil zase Ján Kozák, špílmacher mužstva.

V stredu po zápase s Trenčínom sa v Petržalke oslavovalo, v týchto dňoch nasledujú dovolenky a potom už príde na rad príprava na predkolá Ligy majstrov. Artmedii žreb veľmi nežičil, hneď v prvom sa zrejme stretne s neatraktívnym, ale na cestovanie náročným súperom a potom už narazí na mužstvá, ktoré majú v Európu svoju kvalitu. Ak však chce nový majster preraziť aj na pohárovej scéne, musí prejsť cez všetky prekážky. Ľahké to nebude, Žilina by o tom mohla rozprávať, takže funkcionári aj hráči musia počas krátkej letnej prestávky zapracovať na tom, aby majster nezostal veľkým iba na slovenskom piesočku!

Páčil sa vám článok?