Bratislavčania sa z minulosti nepoučili, idú sa rušiť ďalšie futbalové ihriská

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nekonečný príbeh! Keď pred vyše 20 rokmi padli za obeť diaľnici štyri futbalové ihriská bývalej Červenej hviezdy, dve ihriská Spojov a jedno Ovsišťa, zdalo sa, že to bude posledná obeť, ktorú musel priniesť futbal pre výstavbu Bratislavy. Nebola. Postupne padol aj Ružinov, verejným tajomstvom je zálusk mnohých silných skupín na minimálne dve interistické ihriská. Nedávno vystrašila fanúšikov Slovana vízia o likvidácii areálu na Tehelnom poli.

Tentoraz by za obeť dosiaľ nekonkretizovaným investičným zámerom mali padnúť trávniky klubov FK BCT, FK Štart, ŠK Nepočujúci, ŠK Danubia a FK Nové Mesto v blízkosti jazera Kuchajda.

Funkcionári zainteresovaných tímov sa so stratou svojho domova viac-menej zmierili. Od majiteľov pozemkov, ktorými sú štát (krajský úrad) a mesto Bratislava (magistrát) žiadajú aspoň to, aby im poskytlo náhradné ihriská v inej lokalite. „Zatiaľ nám ponúkli len areály bývalých základných škôl, ktoré sú však pre naše potreby absolútne nevyhovujúce. Nevieme ani to, dokedy budeme môcť využívať naše súčasné ihriská. Nikto z kompetentných s nami nediskutuje a nereaguje na naše výzvy. Nie je to korektné. Ak by nás o zámere zrušiť náš športový areál informovali včas, nemuseli sme napríklad investovať dva milióny korún do vybudovania rehabilitačného zariadenia či ďalšieho vybavenia štadióna,“ informoval na tlačovej konferencii prezident FK BCT Otto Kremmer. Funkcionári a bratislavskí futbaloví nadšenci sa preto rozhodli podniknúť viaceré kroky, ktoré by mali pomôcť problém vyriešiť.

„Je to časovaná bomba. Podľa našich informácií je potenciálne ohrozených až 90 percent bratislavských klubov. Trápi nás to najmä kvôli mládeži, ktorá tak príde o možnosť športovať. Pracujeme už so škôlkármi a myslíme si, že vychovávať deti a viesť ich k športu je veľmi dôležité pre vývoj celej spoločnosti. Preto chceme zviditeľniť tento problém, ktorý sa týka celého Slovenska,“ dodal O. Kremmer. Prvou verejnou akciou na podporu futbalových klubov bol míting, ktorý sa uskutočnil v utorok 31. mája o 18.00 h na štadióne FK BCT na Tomášikovej ulici. Účasť okrem členov bratislavských klubov prisľúbili aj známy odborník Jozef Vengloš, tréner slovenskej reprezentácie Dušan Galis, kormidelník Artmedie Bratislava Vladimír Weiss či zástupcovia Slovenského i Bratislavského futbalového zväzu.

Pozvánky od organizátorov dostali aj predstavitelia parlamentných politických strán, štátnej správy a samosprávy. „Zánik športovísk je už celoslovenským problémom a zlé je to, že každý sa ho snaží riešiť samostatne a nie spoločne. Chápeme, že cena pozemkov v lukratívnych lokalitách je vysoká a ťažko na nich udržať futbalové trávniky. Investori by sa však mali v kúpnej zmluve zaviazať, aby financovali výstavbu náhradných ihrísk,“ myslí si predseda Bratislavského futbalového zväzu a člen výkonného výboru SFZ Andrej Machovič.

Páčil sa vám článok?