Volejbalové tituly viseli privysoko, ženy Slávie a muži VKP skončili so striebrom

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Jedným z posledných kolektívnych športov, kde si Bratislava drží v tomto období dominantné postavenie, je volejbal. Potvrdila to aj práve skončená sezóna, v ktorej sa do finále prebojovali ženy Slávie UK SLSP a muži VKP. Žiaľ, ani v jednom prípade sa titul do Bratislavy nesťahoval. Po oboch finálových súpereniach sa radovali súperi - ženy Senice a muži Prešova.

V ženskej kategórii sa o titule rozhodlo už vo štvrtom stretnutí, na palubovke Slávie. Hala Mladosť bola svedkom radosti Záhoraniek, ktoré takto prerušili sériu Slávie UK, keďže Bratislavčanky obsadili prvé miesto v posledných troch rokoch (dvakrát predtým zase triumfovali Žilinčanky). Treba však pripomenúť, že sedemkrát pred Stredoslovenkami to boli tiež slávistky, ktoré oslavovali titul. V histórii slovenskej samostatnej ligy sú tak Seničanky iba tretím tímom radujúcim sa z najcennejšej trofeje. Tréner Slávie Ľubomír Petráš prijal finálovú prehru s nadhľadom: „Súperovi blahoželám. Seničanky boli v celej sérii o niečo lepšie, titul si zaslúžia.“ Na druhej strane priznal, že jeho dievčatá veľmi túžili po piatom zápase. „Chceli sme sa predstaviť aj v Senici, ale prvé dva sety štvrtého duelu nám nevyšli a Seničanky to využili. Mali skúsené družstvo, dokázali sa presadiť a využiť naše zaváhania! Teraz sa musíme sústrediť na najbližšiu sezónu!“

Mužské finále malo podobný priebeh ako ženské. O všetkom sa nakoniec rozhodlo v predposlednom stretnutí, rovnako ako v ženskej súťaži, aj tu to bolo na palubovke bratislavského družstva. V šiestom finálovom zápase play-off zvíťazili Prešovčania v hale PKO nad policajtmi 3:2 a tešili sa z titulu, ktorý je v ich histórii premiérový! Tisícovka divákov však po spomínanom dueli zatlieskala aj Bratislavčanom bojujúcim aspoň o siedmy zápas. „Chceli sme ísť ešte do Prešova, ale musím uznať, že Prešovčania boli v sérii lepší. Doplatili sme na neskúsenosť. Sklamaný som len z toho, že sme nedokázali obhájiť titul,“ priznal tréner VKP Zdeněk Haník. V histórii samostatnej slovenskej ligy sú Šarišania štvrtým majstrom - najviac prvenstiev získali volejbalisti VKP (8), Púchova (3), raz bola majstrom Dubová.

Najlepší slovenskí volejbalisti však aj po finále zostali v Bratislave. Už 1. mája sa tu totiž začalo sústredenie pred turnajom II. fázy kvalifikácie o postup na MS 2006. Pätnásťčlenný káder bol spolu päť dní, v piatok odletel do Paríža na ďalšiu krátku prípravu, budúci týždeň sa už predstavia v kvalifikácii vo Varne. Z VKP Bratislava sú v nominácii smečiar Nemec a blokári Benčič s Pěluchom.

Páčil sa vám článok?