Na pretekoch v parkovom orientačnom behu sa môžu zúčastniť aj Bratislavčania

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislava privíta 9. mája vo svojich uliciach všetkých nadšencov športu a zábavy, ktorí majú chuť zmerať si sily s najlepšími bežcami Svetového pohára v orientačnom parkovom behu Park World Tour 2004.

Hviezdoslavovo námestie, Staré Mesto a podhradie sa na chvíľu premenia na nezvyčajný labyrint, v ktorom uvidíme bežať profesionálov, hviezdy šoubiznisu a dokonca i primátora. Usporiadatelia sa totiž rozhodli po skončení súťažnej časti PWT pripraviť na 12.30 h. verejné preteky na trati, ktorá bude identická s tou, ktorú mali štartujúci. „Dočítal som sa, že parkový orientačný beh je jedným z pokusov, ako priblížiť a zatraktívniť klasický orientačný beh divákom. V minulých rokoch hostili Park World Tour aj metropoly ako Peking či Helsinky a účasť divákov na pretekoch dokázala, že táto ambícia organizátorov sa stretla s veľkým ohlasom divákov. Pevne verím, že aj Bratislavčania radi prídu v druhú májovú nedeľu ukázať, že naše mesto nie je výnimkou“, vyjadril presvedčenie primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.

V súťažnej časti podujatia uvidíme 25 profesionálnych bežcov v mužskej kategórii a 25 žien, ktorých úlohou bude prebehnúť určitú trasu s danými kontrolami v čo najkratšom čase. Svoju účasť na pretekoch už potvrdila minuloročná víťazka Park World Tour Anne-Margrethe Hausken z Nórska aj úradujúci „kráľ“ PWT Yuri Omeltchenko z Ukrajiny. Zo slovenských pretekárov uvidíme v Bratislave Martinu Rákayovú - akademickú majsterku sveta a 10. v celkovom hodnotení PWT v roku 2002, Soňu Beržinskú - mladú medailistku z vlaňajších ME dorastu v Pezinku v parkovom OB a Katarínu Labašovú. V mužskej kategórii sa na preteky v Bratislave nominovali Marián Dávidík, ktorý už okúsil pocit víťazstva vo svetovom pohári a vlani dobehol šiesty na majstrovstvách sveta na krátkej trati. Najlepším jeho výsledkom v PWT je 4. miesto v roku 2003. Predstaví sa aj Lukáš Barták, ktorý minulý rok získal pre Slovensko na MSJ 4. a 6. miesto a Pavol Bukovác.

Preteky odštartujú ženy o 10.00 h. na Hviezdoslavovom námestí. Muži si zmerajú sily o hodinu neskôr. Tesne po poludní, o 12.30 h. sa začnú verejné preteky, kde uvidíme bežať aj primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského, generálnu riaditeľku Slovenskej Sporiteľne pani Reginu Ovesny Straka a ďalšie osobnosti verejného života.

Páčil sa vám článok?