Na turnaj v boccii prišlo 50 športovcov aj paralympionici

17.6.2012
0
Na turnaj v boccii prišlo 50 športovcov aj paralympionici - Bocca1
Páčil sa vám článok?

V telocvični bratislavskej Strednej odbornej školy Na Pántoch sa koná druhý ročník celoslovenského turnaja v hre boccia pod názvom Turnaj belasého motýľa. Zahrať si naň prišlo 50 športovcov zo siedmych slovenských klubov, vrátane reprezentantov, ktorí budú hrať na Paralympiáde v Londýne.

Boccia je špecifický šport vhodný pre ľudí, ktorí sa pohybujú na mechanických alebo elektrických vozíkoch. Prvé zápasy dnes začali o 9.00 h a hrá sa "pavúkovým" systémom. Súťažiaci sú rozdelení do štyroch kategórií podľa stupňa zdravotného postihnutia a možnosti hodu a úchytu loptičky. Vyhodnotiť by ho mali okolo 17.00 h. Turnaj je jednou z posledných previerok slovenských reprezentantov na letnú Paralympiádu v Londýne.

Súčasťou turnaja je aj vyhlásenie ankety Boccista roka 2011, ktorej piaty ročník usporiadal časopis Ozvena a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Vyhlásené budú tiež výsledky súťaže Hattrick boccia liga 2012. V priestore školy je do 15.00 h vystavené aj upravené vozidlo na ručné ovládanie. Má napríklad  otočnú sedačku spolujazdca a tzv. tlačidlo prvej pomoci.

Boccia sa hráva v halách so šiestimi modrými, šiestimi červenými a jednou bielou loptičkou. "Jeden súper hodí bielu loptu do ihriska a úlohou ostatných je loptičku so svojou farbou hodiť čo najbližšie k bielej," vysvetlil Jozef Blažek z Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR s tým, že hra je niečo ako curling či petang. "Kto má najbližšie svoju farbu k bielej, ten vyhráva," dodal.

Dnešné podujatie je súčasťou 12. ročníka kampane Deň belasého motýľa - deň ľudí so svalovou dystrofiou.

(TASR)

Páčil sa vám článok?