Majstrovstvá Európy sa začali presne v deň nedožitých 50. narodenín Ondreja Nepelu!

7.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Už posledné tréningy pred prvým súťažným dňom majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní naznačili, že bratislavský divák je hladný po tomto, voľakedy jeho, športe. Desiatky divákov využili šancu dostať sa na Zimný štadión Ondreja Nepelu a s vrelou žičlivosťou sledovali posledné tréningové jazdy účastníkov šampionátu.

Častý potlesk po čo len trochu zaujímavých figúrach naznačoval, že všetci pretekári sa mali a majú od pondelka 22. januára do nedele 28. januára na čo tešiť. V tej chvíli bolo totiž jedno isté. Divák ich nesklame. Slávnostný úvod máme ešte mnohí v pamäti. Uskutočnil sa v spomínaný pondelok a na „svedomí" ho má trojica Humaj, Šulík, Brodová. V programe vystúpilo 24 krasokorčuliarov, medzi nimi štyria slovenskí a nacvičilo ho slovenské duo tréneriek Agnesa Búřilová - Eva Ďurišinová.

Od pondelka sa však bojovalo už nielen o priazeň divákov, ale najmä o medaily. Naši reprezentanti síce len spomínajú na úspechy Divína, Nepelu, Drahovej a spol., no napriek tomu nenastupovali na bratislavský ľad s malými dušičkami. A aké boli ich želania pred premiérou - sólistka Zuzana Babiaková-Paúrová: „Záverečná príprava vyšla, forma stúpa, verím, že by to mohlo vyjsť. Spolieham sa najmä na voľnú jazdu, v ktorej mám pripravených päť trojitých skokov." Tanečný pár Zuzana Ďurkovská-Marián Mesároš: „Oproti predchádzajúcim podujatiam sme zmenili originálny tanec, máme aj iné oblečenie. Pri pohľade na štartovnú listinu sme získali dojem, že to budú majstrovstvá Ruska s medzinárodnou účasťou... Bodaj by sme sa dostali aspoň do finále!" Športová dvojica Oľga Beständigová-Jozef Beständig: „Aj my sme trochu pozmenili svoju zostavu, je náročnejšia, čo si vyžiadalo aj náročnejší tréning. Cítime, že viacerí v súvislostí s nami hovoria o desiatom mieste, ale my by sme neradi predbiehali. Najskôr potrebujeme predviesť bezchybne všetko na ľade a potom sa uvidí."

Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovani privítali 162 pretekárov z 33 krajín. Najviac ich pricestovalo z Ruska - šestnásť, po jednom kraskorčuliarovi predstavilo Holandsko, Nórsko a Bosna a Hercegovina. V tomto športe nie je núdza ani o rôzne páry, len tak mimochodom, súrodenecké dvojice sú tri, manželských päť, ďalšie sa už zo štatistík nedali vyčítať... Prvý deň šampionátu, 21. január, mal pre slovenské krasokorčuľovanie ešte jeden hlboký význam. Bol to deň nedožitých 50. narodenín Ondreja Nepelu. Aj taký bol európsky šampionát v krasokorčuľovaní, ktorého vrcholom bude nedeľňajšia exhibícia. A kto ju neuvidí na vlastné oči, ten si ju môže pozrieť v priamom prenose STV. Bratislava nehostí majstrovstvá Európy každý rok!

(mm)

Páčil sa vám článok?