Nový štadión nevyhnutne potrebujeme

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O nevyhnutnosti vybudovať v Bratislave národný futbalový štadión sme sa pozhovárali s generálnym sekretárom Slovenského futbalového zväzu Dušanom TITTELOM.

- V Európe funguje licenčný systém UEFA, ktorý prikazuje, ako majú byť vybavené futbalové štadióny, na ktorých sa hrávajú kvalifikácie národných mužstiev na majstrovstvá sveta a majstrovstvá Európy a európske klubové súťaže, ako je to teraz v prípade FC Artmedia Bratislava. Licenčný systém určuje, aká má byť infraštruktúra štadiónov, kde sa takéto stretnutia hrávajú, a žiaľ, musím konštatovať, že Slovensko nemá ani jeden štadión, ktorý by náročné kritériá tohto licenčného systému spĺňal. Preto je nevyhnutné, aby sme postavili národný štadión, ktorý by spĺňal tieto kritériá a našla by na ňom svoj domov predovšetkým slovenská reprezentácia a, samozrejme, všetky kluby, ktoré budú hrať európske súťaže.

Ako hodnotíte nedávne rokovania predstaviteľov mesta Bratislava, Slovenského futbalového zväzu a ŠK Slovan Bratislava?

- Som veľmi rád, že primátor Andrej Ďurkovský spolu s ľuďmi, ktorí sú v rámci magistrátu zodpovední za šport, prejavili záujem, aby v Bratislave vyrástol národný futbalový štadión. Podporu sme získali aj u našich politikov, ktorí sa vyslovili za to, aby Slovensko takýto štadión malo, aby naša reprezentácia nemusela hrávať svoje zápasy mimo územia Slovenska, pretože by to bola veľká hanba. Zápasy našej reprezentácie s Ruskom, Portugalskom či Španielskom ukázali, že aj u nás môže futbal pritiahnuť takmer tridsaťtisícové návštevy, preto je potrebné, aby sa vybudoval nový moderný štadión s primeranou kapacitou.

Ako sa tento zámer momentálne vyvíja?

- Pripravili sme niekoľko štúdií riešenia, ktoré rátali s vybudovaním národného futbalového štadióna na Tehelnom poli, na Pasienkoch, treťou verziou bolo jeho vybudovanie na zelenej lúke v Petržalke alebo v inej časti Bratislavy. Po nezávislom zhodnotení štúdií sa dospelo k záveru, že najlepším riešením je Tehelné pole, ktorá má tradíciu medzištátnych zápasov. Je predpoklad, že výstavba by sa mohla začať už v budúcom roku.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?