Chcú vrátiť ligový futbal do Petržalky

9.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Akcionári novej akciovej spoločnosti FC Petržalka 1898, a.s., v piatok v petržalskom kongresovom centre Technopol predstavili verejnosti projekt obnovy futbalového klubu na najväčšom slovenskom sídlisku, kde v súčasnosti žije 115.000 obyvateľov.

V podstate tretie najväčšie mesto na Slovensku pred dvoma - tromi rokmi zostalo bez ligového futbalu. Vzhľadom na to, že po odchode bývalej Artmedie zo štadióna za Starým mostom sa futbalisti Petržalky dva roky "túlali" ako bezdomovci po Bratislave a Senci, mestské zastupiteľstvo tejto mestskej časti sa stalo iniciátorom spojenia troch súčasných petržalských futbalových subjektov s hlavným cieľom vytvoriť nový nástupnícky klub po MFK Petržalka, ktorý by prevzal športovú časť aktuálneho účastníka Corgoň ligy. Petržalský starosta dal dohromady funkcionárov Polygrafu - Venglošovej futbalovej akadémie, MFK Petržalka a MŠK Iskra Petržalka (bývalý Matador, pozn.), aby od sezóny 2010/2011 reprezentovali petržalský futbal pod spoločným názvom FC Petržalka 1898, a.s.

Nový nástupnícky klub prevezme v priebehu jarnej časti Corgoň ligy nástupnícke práva po existujúcom MFK, ktorý v súčasnosti bojuje o záchranu v slovenskej najvyššej futbalovej súťaži. "Ak sa Petržalka do konca sezóny 2009/2010 zachráni v Corgoň lige, svoje stretnutia bude musieť hrávať naďalej na štadióne bývalého Interu Bratislava na Pasienkoch, respektíve na ihrisku Národného tréningového centra (NTC) SFZ v Senci," povedal pre agentúru SITA generálny manažér MFK Petr Kašpar, ktorý zároveň zdôraznil, že iba tieto dva štadióny spĺňajú kritériá licenčného manuálu, ktorý od kompetentných orgánov UEFA dostal MFK Petržalka.

"Ak by náš klub z elitnej súťaže SR vypadol, I. ligu (druhá najvyššia súťaž v SR) by hráči nového klubu mohli hrať v Ružinove na ihrisku Rapid Bratislava, kde sa už táto súťaž v minulosti hrala," pokračoval Petr Kašpar. Iniciátori spojenia všetkých síl v Petržalke pod hlavičkou FC Petržalka 1898, a. s. vyslovili spokojnosť, že ich aktivitu prišiel povzbudiť aj dlhoročný funkcionár dvojnásobného majstra SR a účastníka skupinovej fázy Ligy majstrov 2005/2006. Na margo jeho prítomnosti za predsedníckym stolom M. Ftáčnik vysvetlil, že nový futbalový subjekt bude nadväzovať na dva historické pramene. Jedným je existencia spomínanej Artmedie, ktorá nadviazala na činnosť bývalých klubov spoza Dunaja ako bola napríklad ZŤS Petržalka a druhým zdrojom bola história petržalského Matadoru, v súčasnosti MŠK Iskra Petržalka.

"Kým MFK hrá v súčasnosti najvyššiu súťaž, MŠK Iskra pôsobí v III. lige. Takže tieto dva futbalové kluby budú v našej mestskej časti fungovať aj naďalej. Práve založený klub bude zárukou existencie slovenskej najvyššej súťaže v našej mestskej časti, kam špičkový futbal vždy patril," pripomenul starosta MČ Petržalka. Ako komunálny politik najväčšej mestskej časti v SR ďalej povedal, na rokovaniach o založení nového futbalového klubu si najviac cení fakt, že futbalové dianie do Petržalky chce vrátiť nie iba samotná mestská časť, ktorá by to sama nedokázala, ale aj magistrát hlavného mesta SR Bratislavy a vedenie Bratislavského samosprávneho kraja.

"Ak všetci zainteresovaní spojíme svoje sily, som presvedčený, že nový čisto petržalský klub bude v priebehu najbližších piatich rokov hrať svoje majstrovské stretnutia na čerstvo vybudovanom štadióne, ktorý by mal stáť v lokalite Dolnozemskej ulice, kde mala pôvodne stáť často medializovaná multifunkčná hala. Tento pozemok patrí Bratislavskému samosprávnemu kraju, nepotrebujeme naň vybavovať územné rozhodnutia a stavebné povolenia, lebo pozemok je určený na športové stavby. Stačí teraz rozhodnúť, kedy sa s výstavbou spomínaného futbalového štadióna pre päť až šesť tisíc divákov v blízkosti čističky odpadových vôd začne. Bolo by ideálne, keby sa to stihlo realizovať nie v priebehu piatich rokov, ale ešte skôr. Lebo futbal v Petržalke nový štadión v tejto lokalite nevyhnutne potrebuje," konštatoval prvý muž petržalskej radnice.

Predsedom predstavenstva akciovej spoločnosti FC Petržalka 1898 je Jozef Vengloš ml., podpredsedami predstavenstva sú Dušan Schranz a Viliam Raček, členmi Marek Mojto, zástupca petržalských fanúšikov a Vladimír Kondrlik. Šéfom Dozornej rady je prednosta Miestneho úradu MČ Bratislava - Petržalka Marián Miškanin, ďalšími jej členmi Jozef Vengloš st., Martin Dubai, Roman Ferjanc a Ľudovít Hajdu. Generálnym manažérom FC Petržalka 1898 je bývalý dlhoročný manažér Matadoru Púchov a FC Nitra Pavol Holeščák. Nový klub vzhľadom na jeho zatiaľ neistú budúcnosť v Corgoň lige v súčasnosti pracuje s dvoma rozpočtami. Rozpočet na Corgoň ligu je milión eur, finančný plán na účinkovanie po vypadnutí z Corgoň ligy je o niečo nižší. Aj keď tvorcovia nového petržalského klubu našli pochopenie u niekoľkých menších sponzorov, rozpočet na budúcu sezónu ešte na sto percent pokrytý nemajú.

Podľa tvrdenia J. Vengloša ml. záujem o podporu FC Petržalka 1898 prejavili viacerí sponzori, sú však medzi nimi aj takí, ktorí chcú s financovaním "venglošovcov" pomôcť iba vtedy, ak budú hrať Corgoň ligu. Zaujímavosťou prvej prezentácie tohto nástupníckeho klubu po MFK Petržalka je fakt, že kým akcionári z futbalových kruhov a z prostredia komunálnej politiky chcú pre Petržalku zachovať Corgoň ligu, akcionárom z prostredia fan klubu je jedno, akú súťaž budú hrať. Ich prioritou je návrat futbalu do Petržalky. Podľa P. Kašpara, klub by mohol bez problémov v Petržalke hrať iba vtedy, ak by pôsobil v II. lige, čiže v tretej najvyššej futbalovej súťaži. Lebo do vybudovania sľubovaného štadióna v lokalite Dolnozemská ulica žiadne iné športovisko v Petržalke certifikát UEFA pre dve najvyššie súťaže v najbližšom čase nedostane. Takže okolo návratu futbalu do Petržalky sa v súčasnosti bijú dva rozdielne názory, čo pre štart nového futbalového subjektu na mape MČ Bratislava - Petržalka nie je práve najoptimistickejšie východisko.

(sita)

Páčil sa vám článok?