Na Kolibe pribudne lanová dráha

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nový adrenalínový šport v podobe lanovej dráhy by mali sprístupniť prvého júla na bratislavskej Kolibe neďaleko takzvanej cvičnej lúky. Má slúžiť všetkým návštevníkom, ktorí si chcú vyskúšať vlastnú zručnosť, odvahu a silu.

Podľa zástupkyne Lanového centra ZSE Patrície Aratoovej ide o najväčší projekt tohto druhu na Slovensku a má rozšíriť športovo-rekreačné možnosti, aktívny oddych, zvýšiť motiváciu a inšpiráciu. Využiť ju môžu školy, firemní klienti, ale aj policajti, hasiči či záchranári. Podmienkou absolvovania dráhy je minimálna výška 130 centimetrov a maximálna váha 130 kilogramov.

Lanová dráha je dlhá približne 400 metrov a vedie zo stromu na strom, pričom počet stromov je 44 a slúžia ako prestupové stanice. Podľa P. Aratoovej stromy netreba špeciálne upravovať. Odborníci ich momentálne ošetrujú, aby bolo možné pripevniť plošiny, prípadne rímsy pre lezcov, ktoré budú pripevnené priamo o kmeň stromu. Výška prestupových staníc sa pohybuje od dvoch do siedmich metrov, čo záleží aj na polohe konkrétneho stromu vo svahu a jeho umiestnenia v rámci dramaturgie samotnej dráhy.

Prevádzkovateľ dráhy, ktorým je Quinta Essentia v spolupráci s organizáciou YMCA, zodpovedá za kvalitu prekážok, ktoré sú podľa spoločnosti pravidelne kontrolované. Bezpečnosť účastníkov bude istiť inštruktor, ktorý má mať absolvovaný horolezecký kurz a kurz prvej pomoci. Navyše deti dostanú ochrannú helmu a potrebný postroj.

Lanové centrum dostalo na svoju činnosť povolenie od krajského úradu životného prostredia a podľa P. Aratoovej nevzniesli žiadne námietky ani ochranári.

Páčil sa vám článok?