Samospráva chce mať futbal v Petržalke

27.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

Futbalisti MFK Petržalka pripomínajú v posledných dvoch sezónach bezdomovcov. Po odchode z Petržalky hrávali v Senci, na Pasienkoch, v Dúbravke a ani v súčasnosti nevedia, kde bude ich budúci domov.

Fanúšikovia ešte v lete 2009 verili, že klubu sa do konca roka podarí získať priestory, kde by mohol vyrásť nový stánok. Realita však ukazuje, že tak, ako doň nevstúpili žiadni noví sponzori, tak je fatamorgánou aj štadión. Samotní priaznivci, ale aj funkcionári MFK preto vkladajú najväčšie nádeje do petržalskej samosprávy, ktorá by sa, podľa ich názoru, mala za klub postaviť a pomôcť ho udržať pri živote. „V súčasnosti sa diskutuje medzi miestnou samosprávou, futbalovou verejnosťou o ďalšom osude petržalského futbalu, pričom mestská časť má záujem, aby sa ligový futbal vrátil na pravý breh Dunaja, do Petržalky,“ informoval hovorca petržalskej samosprávy Ľubomír Andrassy.

Podľa jeho slov cieľovým stavom je to, aby bol v mestskej časti vybudovaný štadión, kde by sa hrala najvyššia súťaž (prípadne I. liga alebo II. Liga) a futbalisti i petržalskí futbaloví fanúšikovia mali svoj vlastný domovský stánok. Čo sa týka lokality, je tam vraj niekoľko možností: „Štadión by mohol byť postavený v priestore, kde má Bratislavský samosprávny kraj pozemky určené na výstavbu športovísk. Diskutuje sa aj o dočasnom riešení, ktoré vychádza z predpokladu, že v lokalite bývalej školy M. C. Sklodowskej by sa vybudovalo ihrisko s tribúnou pre 3- až 4-tisíc divákov,“ pripomenul Ľubomír Andrassy a podotkol, že o tejto dočasnej alternatíve sa diskutuje najmä medzi súčasným vlastníkom klubu a tými, ktorí majú záujem aktívne vstúpiť do klubu a podporiť petržalský futbal.

Čo sa týka vstupu samosprávy, vedeniu mestskej časti bol predstavený projekt vytvorenia spoločnosti, kde by mala svoj podiel aj samospráva a cez svojich zástupcov by mohla vstupovať do činnosti a kontroly klubu. „O tejto ponuke však budú musieť rozhodnúť poslanci petržalského miestneho zastupiteľstva˙. Jasnejšie by sa malo byť v prvom polroku 2010,“ zdôraznil Ľubomír Andrassy. Petržalke dnes chýba akýkoľvek veľký vrcholový šport. Situáciu by mohli čiastočne zachrániť nová plaváreň, hokejová hala, multifunkčná hala, no stále tam nie sú možnosti pre fanúšikov, aby si našli svoj vlastný, petržalský klub.

„Mestská časť má veľký záujem na tom, aby sa futbal vrátil späť do Petržalky a aby fanúšikovia mali svoj domovský stánok na pravej strane Dunaja (aj preto rátame s podporou a súčinnosťou pri výstavbe štadióna). Ak však hovoríme o verejných financiách, tak samospráva bude podporovať len mládežnícky futbal, mladých talentovaných petržalských futbalistov, ich aktivity, no nebude vstupovať do financovania profesionálneho klubu, do finančného dotovania ligového futbalu,“ dodal starosta Milan Ftáčnik.

Dušan Blaško
Páčil sa vám článok?