Na nedomyslený zákon môžu doplatiť deti

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Detské i futbalové ihrisko a Park Ferdiša Jurigu vo Vajnoroch stojace na pôde, ktorá bola pôvodne vlastníctvom občanov Vajnor, sa môžu stať obeťou paradoxu, ktorý vyplýva zo zákonov ešte zo začiatku deväťdesiatych rokov.

„Ten zákon bol vyslovene účelovo postavený,“ komentuje súvislosti vajnorská starostka Anna Zemanová. Z jej vysvetlenia sa vynárajú súvislosti: Pozemky pôvodne patrili urbariátu, socialistický štát mu ich však odňal a daroval jednotnému roľníckemu družstvu. V rámci reštitúcií sa obnovený urbariát k pozemkom dostať nemohol, lebo ten istý zákon stanovil, že pozemky slúžiace verejnému prospechu sa pôvodným vlastníkom nevrátia, ale tí dostanú za ne náhradu. V rámci toho istého zákona teda zostali objekty pri zachovaní účelu v majetku družstva ako posledného vlastníka. A to ich už pokojne môže predať, k čomu sa aj schyľuje. Reformované družstvo je zadlžené, potrebuje peniaze a o lukratívne pozemky majú záujem podnikatelia s nehnuteľnosťami.

Občania Vajnor teda adresovali Poľnohospodárskemu družstvu Vajnory a na miestne zastupiteľstvo petíciu, v ktorej sa hovorí aj toto: „...vyzývame a prosíme, aby ste nedovolili likvidáciu najkrajšej časti Vajnor - detského ihriska a okolitého parku.“

Podľa A. Zemanovej predseda družstva prisľúbil, že bude rokovať o prípadnej zámene tak, aby sa ihrisko a park dostali do majetku obce. Tá však nemá vlastné pozemky na výmenu a v týchto dňoch starostka rokuje na magistráte o poskytnutí plôch, ktoré by družstvu mohli kompenzovať odstúpenie od tohto areálu s plochou asi 45 árov. Zároveň sa hľadá podobné riešenie aj v prípade dvakrát veľkého areálu futbalového ihriska s navlas rovnakým pôvodom i osudom. Starostka spomína takzvaný Sprinzlov majer, ktorý je vo vlastníctve mesta a je tam aj dostatok dobrej poľnohospodárskej pôdy. „Nedopustíme, aby náš park bol druhou kauzou typu zeleň na Belopotockého,“ hovorí A. Zemanová. Či sa tak naozaj nestane, bude teraz záležať na magistráte a mestskom zastupiteľstve.

Miestna samospráva je v prípade neúspechu rozhodnutá ako obec a stavebný úrad nepovoliť zmenu územného plávu, a teda účelu týchto lokalít, ako aj neschváliť stavebné povolenie .

Páčil sa vám článok?