Väčšie deti vlastne nemajú kde športovať

20.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bývam vo východnej časti Prievozu a trápi ma, že tunajšie deti nemajú priestor, kde by si mohli zašportovať a tráviť voľný čas bez obáv o bezpečnosť (okrem lúčky za panelákmi medzi Hraničnou a Martinskou ulicou, ktorá je upravená na ihrisko).

Po zrušení výjazdu na diaľnicu sa blízko nás nachádza zaujímavý pozemok, ktorý je opustený a očividne oň kvôli nadmernej hlučnosti a zdevastovanej pôde, na ktorej je buldozérmi rozhrnutá bývalá čierna skládka stavebného odpadu, nemá nikto záujem. Chcel by som navrhnúť, či by bolo možné tento pozemok od majiteľa odkúpiť (prenajať) a zrekultivovať pre športovania mládeže.

Celý pozemok je zo strany od Syslej ulice oplotený (aby naň niektorí nezodpovední ľudia nevyvážali záhradný a stavebný odpad), čo je výhodné, aspoň by deti v zápale hry nemohli vybehnúť na ulicu, a z opačnej strany ho od diaľnice delí veľký betónový múr tvoriaci protihlukovú bariéru. Stačilo by len urobiť v oplotení zo Syslej ulice bráničku, cez ktorú by sa na pozemok dalo vchádzať a po zrekultivovaní by z neho mohlo byť športovisko vhodné na loptové hry.

Ihrisko pre maličkých tu už je (naozaj je pekne zrekonštruované, vďaka!) na Kaštieľskej ulici pri Rozvoji, no staršie deti si, žiaľ, nemajú kde bezplatne zašportovať. Kedysi sa dalo zahrať si futbal na Rapide, no po zmene na „Artmediu" tam už nikoho nepustili, lebo ich „krásne trávnaté plochy" by im deti zničili a rozryli. Je to proste súkromný majetok.

Mám troch synov, a keď chcem, aby si išli s kamarátmi zahrať futbal, volejbal, bedminton, tenis či hoci aj vybíjanú, nemajú kam ísť. Na uliciach to pre dopravu nie je možné, do parku pri kaštieli ich nepustia, na „Artmediu" takisto nie... a spomínaný pozemok momentálne leží nevyužitý a čaká, kto si ho všimne.

Už dávnejšie som chcel navrhnúť, aby ho sprístupnili pre deti, aby sa mohli, ak chcú, spoločne a na „čerstvom" vzduchu vyšantiť. Hlavne, aby mali bezplatný a voľný prístup na nejakú trávnatú plochu. Čo sa týka spomínaného pozemku, možno by diaľničná spoločnosť súhlasila s takýmto využitím.

Peter Kurčák, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?