Dostihová dráha oslavuje krásne jubileum

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pred stoosemdesiatimi rokmi zažila bratislavská Petržalka (vtedy ešte Engerau) nevídaný nával hostí - tisícky divákov z celej monarchie sa prišli 16. apríla 1826 pozrieť na prvý dostihový míting v Uhorsku.

Bolo to zároveň aj prvé moderné športové podujatie organizované na Slovensku. Jeho usporiadanie bolo výsledkom úsilia predstaviteľa maďarského liberálneho národného hnutia, politika a literáta grófa Istvána Széchényiho. Spoluzakladateľ Maďarskej akadémie vied a autor mnohých hospodársko-politických spisov sa stal veľkým priaznivcom dostihov najmä po tom, čo v roku 1821 navštívil kolísku turfu - Anglicko. Jeho snom bolo zorganizovať v Pešti míting, ale na to potreboval súhlas od viedenského cisárskeho dvora a ten ani po niekoľkých rokoch nedostal. István Széchényi sa však nevzdal a viedenský cisársky dvor doslova uštval opakovanými žiadosťami. Trpezlivosť sa mu napokon vyplatila, aj keď nie tak, ako si to predstavoval, pretože roku 1826 síce dostal povolenie zorganizovať dostihový míting, ale ten sa mohol konať len na „neutrálnej“ pôde v Bratislave (vtedy Pozsony alebo Pressburg).

Na území Slovenska už vtedy boli podmienky na špičkové dostihy, lebo v roku 1814 doviezol na Záhorie správca kopčianskeho Kráľovského a cisárskeho žrebčína knieža Trauttmansdorff z Francúzska a Anglicka sedemdesiat plnokrvných kobýl a tri žrebce. Stali sa základom tamojšieho chovu najrýchlejšieho plemena koní na svete.

Na pravom brehu Dunaja v blízkosti dnešného Sadu Janka Kráľa teda vyrástol improvizovaný hipodróm s drevenou tribúnou, rozhodcovskou vežou a dráhou dlhou 2 anglické míle (3218 m). Anglické plnokrvníky do dostihov prihlásili grófi Michal a Karol Eszterházyovci, Leopold Kolovrat, Clam Gallas, kniežatá Lívius Odescalchi a Trauttmansdorff a gróf I. Széchényi. Jeden match (dostihy dvoch koní) v bielom drese s červenými rukávmi a s modrou čiapkou na hlave vyhral aj 35-ročný organizátor mítingu.

Páčil sa vám článok?