Štyridsať rokov v tieni Pohára víťazov pohárov

10.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Pred štyridsiatimi rokmi dosiahol slovenský futbal doteraz najväčší klubový úspech. Slovan Bratislava vyhral Pohár víťazov pohárov a stal sa jediným futbalovým klubom v bývalom Československu, ktorý získal niektorý z európskych pohárov.

V galérii úspechov Slovana zostáva PVP 1969 na najvyššom mieste a jeho tieň sa zatiaľ nepodarilo prekročiť žiadnej z nasledujúcich generácií futbalistov v belasých dresoch. Pri pohľade na súčasný káder čerstvého ligového majstra a najmä jeho posledné ligové vystúpenia a priateľský zápas s SSC Neapol je zrejmé, že ani partia okolo Ladislava Pecka nemá na to, aby prekonala latku, ktorú pred štyridsiatimi rokmi nastavili zverenci Michala Vičana.

V utorok 2. júna 2009, keď si belasá futbalová rodina popri oslave majstrovského titulu pripomenula aj 90. výročie založenia klubu a 40. výročie zisku pohára pohárov, bolo Tehelné pole poloprázdne. Pred štyridsiatimi rokmi vítala víťazov Pohára víťazov pohárov celá Bratislava, celé Slovensko.

Je dobré, že sa Slovan vrátil na vrchol slovenského futbalu a má príležitosť vrátiť sa do futbalovej Európy. Je dobré, že sa nezabúda na tých, ktorí dokázali vypredať Tehelné pole a rozdávať fanúšikom radosť.

Rado Števčík

G. Zelenay: Bravo, chlapci, naši jastrabi z Tehelného poľa bratislavského!

Zdroj:
21. 5. 1969, Československý rozhlas: ...Teraz je tu Horváth, kope kolmo dopredu smerom na bránu, tam je v ofsajde náš hráč, rozhodca nepíska, díva sa na hodinky. Už je štyridsiata ôsma minúta hry, štyridsiata ôsma minúta hry druhého polčasu, teda je to už deväťdesiatsedem minút, čo hráme v tomto stretnutí. Prečo, pán rozhodca van Ravens? Predlžuje sa jedna minúta, dve maximum, ale nie štyri minúty, nič sa tu také nedialo. Oj, ale naťahuje nám nervy... Dokedy budeme hrať? Až padne vyrovnávajúci gól, či ako?

Rohový kop. V štyridsiatej ôsmej a poltej minúte. Tak akože, aké hodinky nosí pán Ravens? Prihrávka, strela na našu bránu, joj Vencel! To bola šanca, vypálili, a keď aj vypálili, už tu bol hvizd pána Ravensa, ktorý končí stretnutie Slovan Bratislava - Barcelona. Vyhrali sme, priatelia doma. Vyhrali sme 3:2! Náš je pohár. Slávny a veľký. Nádherný! Bravo, chlapci, naši jastrabi z Tehelného poľa bratislavského! Obecenstvo vtrhlo do ihriska. Naši turisti. Naši fanúšikovia so zástavami a transparentmi. Objímajú našich hráčov. Vďaka vám vrelá - Vencel, Fillo, Horváth, Hrivnák, Zlocha, Hrdlička, Čapkovič Jožo, Cvetler, Móder, Bizoň, Jokl, Čapkovič Ján. Vďaka Miško Vičan za prípravu!

Prežívam, vážení priatelia, najradostnejšiu chvíľu v mojom reportérskom živote. Náš československý futbalový klub získava jednu z najcennejších trofejí na svete. Snívali sme o tomto okamihu, keď sme sa dívali na prenosy televízne tých jedenásť rokov. Keď zástupcovia UEFA odovzdávali slávnym klubom Realu Madrid, Manchestru United a ďalším a ďalším takúto trofej. Ako vždy doma vtedy sme si vraveli - kedy raz naši chlapci takto, medzi nadšeným obecenstvom, budú prijímať pohár? Kedy oni raz obehnú okolo štadióna, keď kapitán bude mať pohár vysoko vo vzduchu?

Splnilo sa naše prianie, naše veľké prianie. Slovan Bratislava prijme pohár. Čaká na túto veľkú chvíľu. Priatelia doma, otvorte poháre! Otvorte fľaše vína, fľaše šampanského! Veď je to obrovský úspech celého československého športu! Ukázali sme futbalovej Európe, ukázali sme futbalovému svetu, že vieme hrať futbal, že máme statočných bojovníkov, že máme výborných technikov, že máme trénerov, ktorí ich vedia naučiť hrať a že naši chlapci majú srdce. Srdce, ktoré nepodľahlo ani v tých najtuhších útokoch, ktoré vedelo vydať zo seba všetko, ktoré vedelo rozprúdiť krv na maximum, ktoré vedelo zohriať srdcia, ktoré vedelo urobiť z nôh stroj, ale ktorému stroju vždy bola rozkazom hlava. Ktorého hlava myslela, ktorého hlava špekulovala. Ktorého každého jedného myseľ vedela rozmýšľať o tom, ako dovoleným spôsobom, v rámci fair-play, v rámci futbalového umenia poraziť súpera. Dnes neboli unfair zákroky, nevyhrali sme silou... Ba práve naopak! Skvelým vzorným vystupovaním naši chlapci získali si sympatie obecenstva, získali si srdcia a získali aj pohár.

Teraz hurá! Hurá! Hurá! Volajú chlapci, volá obecenstvo a kapitán Horváth prijíma nádherný veľký strieborný pohár z rúk zástupcov UEFA. Zdvihol ho vysoko nad hlavu. Blikajú svetlá fotoreportérov. Šaňo bol prvý a za ním ďalší chlapci. Nemajú dresy. Naši bieli jastrabi už nie sú bieli. Sú to jastrabi takí, ako ich stvorila naša mať... Vážení priatelia, je to nádherná chvíľa!

(Prepis reportáže rozhlasového reportéra Gaba Zelenaya)

Zdroj:

Hore zľava: Bohumil Bizoň, Vladimír Hrivnák, Ivan Hrdlička, Jozef Čapkovič, tréner Michal Vičan, Ján Čapkovič, Ján Hlavenka, Ladislav Móder, Ján Zlocha
Dole zľava: Jozef Fillo, Peter Mutkovič, Ľudovít Cvetler, Jozef Kontír, Alexander Horváth, Alexander Vencel, Karol Jokl, Ľudovít Zlocha, Jozef Határ
FOTO - SZTK - Múzeum telesnej kultúry v SR

Zdroj:

Horný rad zľava: Vladimír Hrivnák, Ján Čapkovič, Bohumil Bizoň, Jozef Kontír, Eva Vičanová, Michal Sokol, Ján Popluhár, Ľudovít Zlocha, Ján Zlocha.
Dolný rad zľava: Ľudovít Cvetler, Jozef Fillo, Peter Mutkovič, Alexander Vencel, Marián Sedílek, Alexander Horváth.
FOTO - SITA

Fakty z finále PVP v Bazileji

SLOVAN - BARCELONA 3:2 (3:1)
GÓLY: 1. Cvetler, 30. Hrivnák, 41. Ján Čapkovič - 17. Zaldua, 51. Rexach
SLOVAN: Vencel - Fillo, Hrivnák, Horváth, J. Zlocha - Hrdlička, Jozef Čapkovič - Cvetler, Móder (67. Bizoň), Jokl. Ján Čapkovič. Tréner Michal Vičan.
BARCELONA: Sadurni - Franch (13. Pereda), Eladio, Olivella, Rife - Pellicer, Zabalza, Castro (46. Mendonca) - Zaldua, Fuste, Rexach. Tréner S. Artigas
Rozhodoval van Ravens (Holandsko), 22 000 divákov, Bazilej

Najväčšie belasé úspechy

  • Víťaz PVP: 1969
  • Amatérsky majster Československa: 1927, 1930
  • Majster Československa: 1949, 1950, 1951, 1955, 1970, 1974, 1975, 1992
  • Majster Slovenska: 1940, 1941, 1942, 1944, 1994, 1995, 1996, 1999, 2009
  • Víťaz Československého pohára: 1962, 1963, 1968, 1974, 1982
  • Víťaz Slovenského pohára: 1970, 1972, 1974, 1976, 1982, 1983, 1989, 1994, 1997, 1999
  • Víťaz Matičného Pribinovho pohára: 1994, 1995, 1996
  • Víťaz Interpohára: 1968, 1970, 1972, 1973, 1974, 1977, 1990, 1992, 1993, 1994
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie