V nedeľu bude na programe Turf gala

5.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Fanúšikovia turfu, ale aj obyčajní návštevníci dostihového športu sa dočkali. V nedeľu 7. júna 2009 bude na Závodisku v Starom háji prvý vrchol celej sezóny - medzinárodné dostihy Turf Gala (druhým bude 19. júla Slovenské derby).

Pod Turf Gala sa už roky skrývajú tradičné napínavé zápolenia koní a džokejov z viacerých európskych krajín. Veľká cena Slovenska (rovina Graded 1, 2400 m), Cena Ministerstva pôdohospodárstva SR (rovina Graded 1, 1200 m), Starohájske kritérium (rovina Listed, 2000 m) a ďalších šesť zaujímavých dostihov, to sú pochúťky pre turfových štamgastov.

Do piatich špičkových vrcholov programu, Ceny Arvy, Ceny Scottish Rifla, Starohájskeho kritéria, Veľkej ceny Poštovej banky - Ceny Ministerstva pôdohospodárstva SR a Veľkej ceny Slovenska bolo prihlásených 55 koní a medzi nimi množstvo zvučných mien.

V Cene Arvy je veľkým favoritom Lenka Top zo slovenskej stajne Agrolipt, vedená džokejom Zdenkom Šmídom - víťazka Jarnej ceny kobýl a Ceny trojročných kobýl. Z rovnakej stajne je aj favorit Starohájskeho kritéria, Summer Shift, ktorý by mal o prvenstvo súperiť s Boheme Wangom. Šancu na víťazstvo má ale aj ďalších 4-5 koní. V Cene Ministerstva pôdohospodárstva SR určite upúta pozornosť jedenásťročný Sacho z nemeckej stajne Staal Saarbrücken, ktorý počas svojej bohatej kariéry zarobil 267 205 eur a vyhral aj prestížne aprílové dostihy Kölner Frühjahrs-Sprintpreis.

Okrem toho pricestuje na nedeľňajší míting silný poľský trojlístok Hipoliner, Banderino, Jovellanos. Z Rakúska to budú Steady As A Rock, ktorému budú sekundovať Saldenzer a Atheneum. Zaostať nebudú chcieť ani Česi. Tí pošlú do Bratislavy hneď niekoľko vlaňajších anketových lídrov, vrátane Koňa roka, Najlepšieho staršieho koňa a Najlepšieho míliara Blue Corala. Príde aj Najlepšia trojročná kobyla Determinacje a Najlepší kôň českého chovu Vadeony.

Neoddeliteľnou súčasťou dostihového popoludnia je bohatý kultúrno-spoločenský program, ktorý nebude chýbať ani v 31. ročníku. Diváci sa dočkajú vystúpenia mažoretiek, autogramiáda Miss Slovenska 2009 Barbory Franekovej, I. vicemiss Slovensko 2009 Sone Skoncovej aj II. vicemiss Miss Slovensko 2009 Anety Valentovej, módnej prehliadky návrhárky Zuzany Bottkovej, hudobno-tanečného vystúpenia Kabaret, dostihov poníkov, vozenia detí na koníkoch, skákania na bizón ródeu či skákacom hrade, množstva súťaží, prípadne kozmetickej úpravy návštevníčok vizážistkami kozmetickej firmy.

Už pravidelne je na Turf Gala sledovanou súťaž O najkrajší dámsky klobúk. Uskutoční sa aj tento rok a preto je tu ďalšia šanca pre dámy, slečny, dievčatá, aby popustili uzdu svojej fantázie a pomocou šikovných rúk vytvorili malé umelecké diela. Tie potom stačí predviesť na pódiu, kde ich posúdi porota zložená z hercov, moderátorov, spevákov a iných mediálne známych ľudí. Víťazky čakajú atraktívne ceny, ktoré budú pripravené nielen pre najlepšie v súťaži O najkrajší dámsky klobúk, ale aj v tombole.

Začiatok dostihového popoludnia je o 14.00 h, o 15.35 h odštartuje Ceny Arvy, o 16.15 h Cena Scottish Rifla, o 16.55 h Starohájske kritérium, o 17.35 h Cena Ministerstva pôdohospodárstva SR a 18.15 h Veľká cena Poštovej banky - Veľká cena Slovenska.

Turf Gala je prestížnou športovo-spoločenskou udalosťou a niečo podobné sa očakáva aj od návštevníkov. Vstup by mal byť preto len v spoločenskom oblečení.

(mm, vk)
FOTO - Karel Němec

Páčil sa vám článok?