Halu na štadióne Dzurillu môžu predčasne užívať

14.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Novú tréningovú halu Zimného štadióna Vladimíra Dzurillu v bratislavskom Ružinove môže verejnosť predčasne užívať, povolenie vydal miestny stavebný úrad. Oficiálne ju otvoria už v piatok, potvrdil ružinovský starosta Slavomír Drozd.

"Na hokejovú a curlingovú halu s príslušenstvom sme vydali dočasné kolaudačné rozhodnutie, ktoré bude v platnosti až do vydania trvalého povolenia. To môže byť vydané, až keď sa vyriešia pozemky pod halou," povedal starosta.

Hala je totiž postavená na pozemkoch, ktoré patria Fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava (FNsP). "Proti dočasnému rozhodnutiu stavebného úradu sme sa neodvolali. Toto rozhodnutie neovplyvní konanie súdu, ktoré ešte nie je uzavreté, o vlastníctve pozemkov, na ktorých je postavený štadión a ostatné budovy k nemu patriace," uviedla hovorkyňa FNsP Bratislava Rút Geržová. Stanovisko magistrátu sa zatiaľ získať nepodarilo.

Pri otvorení novej tréningovej haly zimného štadióna Vladimíra Dzurillu sa návštevníkom v piatok o 17:00 prihovorí starosta Ružinova Drozd a symbolicky prestrihne pásku. O 17:30 je pripravené krátke vystúpenie olympioničky v krasokorčuľovaní Ivany Reitmayerovej ako aj ukážka curlingu, od 18:00 môžu záujemcovia korčuľovať na novej ľadovej ploche.

O vysporiadaní vlastníctva pozemkov pod novou tréningovou halou Zimného štadióna Vladimíra Dzurillu by mohli podľa starostu rozhodnúť mestskí poslanci na niektorom z rokovaní. Štadión v súčasnosti spravuje príspevková organizácia zriadená mestskou časťou - Ružinovský športový klub. Ak by magistrát s Ružinovom uzatvoril dohodu o prevedení správy štadióna V. Dzurillu do správy mesta, magistrát by získal aj novú tréningovú časť zimného štadióna, pretože je jeho prístavbou.

"Našimi podmienkami sú úhrada vložených prostriedkov v plnom rozsahu a prevedenie susedných pozemkov do správy mestskej časti. Na nich chceme zo získaných peňazí postaviť multifunkčný športový areál s plavárňou a 50-metrovým bazénom," spresnil starosta Drozd. Išlo by približne o 6,6 milióna €, ktoré vynaložila mestská časť na výstavbu novej haly. Spolu so Štrkoveckým jazerom a zimným štadiónom by tu mala vzniknúť športovo-relaxačná zóna nadmestského charakteru.

"Sme ochotní súhlasiť aj s podmienkou, že tieto prostriedky použijeme na vybudovanie športoviska a plavárne multifunkčnej haly na šport. Tento záujem deklarujeme aj návrhom na zmenu územného plánu, kde celú túto plochu navrhujeme na športovisko," doplnil Drozd.

Hovorkyňa FNsP Rút Geržová uviedla vo februári, že magistrátu ponúkli dve riešenia - predaj pozemkov alebo výmenu za pozemky, na ktorých stojí Nemocnica sv. Cyrila a Metoda v Petržalke. Ako tiež konštatovala, FNsP nemôže odstúpiť mestu pozemky pod halou bezodplatne, pretože sa musí striktne riadiť platnými právnymi predpismi, v tomto prípade zákonom o správe majetku štátu.

Hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová vtedy potvrdila, že hlavné mesto chce pristúpiť na návrh FNsP, ale každé nakladanie s majetkom musí prejsť rokovaním mestského zastupiteľstva a materiál s návrhmi na riešenie - výmenu nehnuteľnosti s Fakultnou nemocnicou - bude predložený na rokovanie zastupiteľstva. O možnej zámene pozemkov rokovala nemocnica s magistrátom už vlani v novembri aj decembri, na predloženie konkrétneho návrhu zámeny pozemkov vyzvala mesto aj listom.

Tréningovú halu začali stavať v apríli 2006 na základe stavebného povolenia viazaného na zmluvu o budúcej zmluve medzi magistrátom a mestskou časťou. Pozemky, na ktorých je umiestnená stavba, sú však vo vlastníctve FNsP. O tréningovú halu prejavil záujem bratislavský magistrát.

Prevod vlastníckych práv novopostavenej arény ZŠ V. Dzurillu do výšky preinvestovaných nákladov schválili začiatkom roka na rokovaní miestneho zastupiteľstva ružinovskí poslanci. Hala je dostavaná tak, aby ju mohli využívať hokejové kluby aj krasokorčuliari na tréningy. Tréningová ľadová plocha má hľadisko pre sto divákov, šatne, vstupnú halu s bufetom a servis pre hokejový výstroj. Súčasťou tréningovej haly s rozmermi približne 65 krát 36 metrov je aj curlingová hala.

AKTUALIZÁCIA (14.5.2009, 15:00): Novú tréningovú halu Zimného štadióna Vladimíra Dzurillu v bratislavskom Ružinove mohla verejnosť podľa bývalého starostu mestskej časti a podpredsedu SDKÚ-DS Pavla Kuboviča užívať už dva a pol roka.

"Strihať pásku idú tí, ktorí celú vec kritizovali a za dva a pol roka neboli schopní nič urobiť," povedal dnes Kubovič. Práve v čase, keď on bol starostom, sa hala začala budovať. "Keby sme nezačali s výstavbou, dnes by nemali dva kluby kde existovať," zdôraznil.

Zároveň dodal, že rozhodnutie stavať tréningovú halu vzniklo po konzultáciách s Jánom Filcom. Podľa Kuboviča sa bez spolupráce so samosprávou podmienky pre hokejovú mládež nedajú vytvárať. "Dnes o tom hovoria i hokejoví odborníci," dodal.

(sita)

Páčil sa vám článok?