Jarná cena Petržalky s hviezdnym Masinim

3.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na štart nedeľňajšieho 36. ročníka Jarnej ceny Petržalky (steeplechase, 3800 m, pre 5-ročné a staršie kone, dotácia 3000 eur, 17.00 h), hlavných dostihov úvodného mítingu domácej dostihovej sezóny 2009, sa postaví 5 aktérov.

Závodisko Bratislava (ZB) v utorok uzavrelo a zverejnilo štartové listiny všetkých deviatich položiek programu starohájskej premiéry, ktorou sa na Slovensku začne 31. sezóna s celoročnou prevádzkou od začiatku apríla do konca októbra.

Jednoznačne najzvučnejším menom spomedzi kvinteta uchádzačov o Jarnú cenu Petržalky je 10-ročný český reprezentant s poľským pôvodom Masini (dž. Jan Faltejsek). Zverenec Čestmíra Olehlu zo severomoravskej Světlej Hory má na svojom konte 13 558 246 Kč a na tradičnom vrchole turfovej ouvertúry pri Dunaji triumfoval v sezónach 2004 a 2005. Predvlani si zo Starého hája odniesol druhé miesto za kolegom Koloradom. Teraz bude papierovým favoritom ďalší Masiniho sparing Diktys (jazd. Petr Tůma).

Vyhliadky obhajcu prvenstva však relativizuje fakt, že od svojho triumfu na májovej Veľkej cene Milána 2008 o 112 000 eur neštartoval. "Pôvodne som mu chcel dopriať ešte viac času, ale ak sa nič nezvrtne, napokon bude aj on bežať už teraz. Masini sa mi páči, vyzerá akoby omladol. Interne ho určite staviam nad Diktysa," povedal pre agentúru SITA kouč Olehla.

Slovenské stajne majú po škrtnutí Zarewitcha vo vlastníctve Victory Farm športového televízneho komentátora Viktora Blažeka v hre dvoch zástupcov, ktorými sú Classico (jazd. Lukáš Matuský) zo stajne KMD Parcours Team okolo parkúrového reprezentanta Mariána Štangela a Investor (dž. Pavel Kašný) subjektu Letný majer okolo Ivana Katrinca.

Zostavu dotvára šesťročný poľský ryšavý valach v rakúskych službách Obertyn, ktorého povedie domáci džokej Jaroslav Brečka. "Obertyna dobre poznám. Raz som ho jazdil vlani v tréningu v Bratislave a minulú sobotu mi ho doviezli na prácu do Senice. Je to veľmi dobrý skokan," skonštatoval pre agentúru SITA víťaz Veľkej pardubickej steeplechase 1992 s Quirinusom "Čiko" Brečka o držiteľovi dvoch vlaňajších triumfov z talianskeho Grosseta, ktorého opatruje naturalizovaný Poliak Stefan Bigus. Program úvodného popoludnia sezóny sa začne odvíjať o 14.00 h a tvorí ho 5 rovinových testov, 2 skokanské a 2 súperenia klusákov.

Pokiaľ ide o celoročný program turfových podujatí na Slovensku, priaznivci dostihového športu sa môžu tešiť na 24 mítingov, z ktorých pätnásť bude v Bratislave, štyri v Topoľčiankach, tri v Novom Tekove a po jednom v Senici a Šuranoch. "Zrušili sme jedny klusácke derby, lebo sme reálne posúdili aktuálnu situáciu v slovenskom klusáckom športe," uviedol riaditeľ bratislavského Závodiska Marián Šurda. Ako dlhoročný funkcionár dostihového športu v SR ďalej povedal, na Slovensku v súčasnosti evidujú 309 koní, z ktorých iba šestnásť je klusáckych. "Samozrejme, že globálna ekonomická kríza ovplyvní aj slovenský turf, lebo medzi sponzorov a podporovateľov patrí aj niekoľko bánk a peňažných ústavov. Vzhľadom na to, že potrebujú šetriť, v prvom rade začnú upravovať investície a výdavky, ktoré doteraz dávali do kultúry a športu. Preto aj my musíme prijať určité racionálne opatrenia. Nie síce nejaké drastické, ale rozumné. Aby sme aj v ťažkých ekonomických podmienkach mali za čo behať," konštatoval M. Šurda.

Šéf bratislavského Závodiska tiež zdôraznil, že slovenskí vlastníci a majitelia minulý rok kúpili päťdesiat koní v celkovej hodnote približne 50 000 eur. Boli medzi nimi aj špičkové kone, ktoré majú kvalitný genetický potenciál. Šurda na záver dodal, že "nosnou kostrou tohoročnej turfovej sezóny bude päť klasických dostihov a 17. slovenské cvalové derby 19. júla od 14.00 h. Na sezónu sa zatiaľ prihlásilo 194 koní, čo je o jedenásť viac ako minulý rok. Takže budeme robiť všetko pre to, aby 31. sezóna bola aspoň taká kvalitná ako doterajšie. My teraz nehľadáme dôvody, prečo pre nedostatok financií rezignovať, ale spôsoby, ako sa z ťažkostí dostať. Ako nepadnúť na kolená."

(sita)

Páčil sa vám článok?