Piroska prestúpil z Artmedie do Sparty Praha

17.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Futbalista Juraj Piroska prestúpil z Artmedie Petržalka do českého tím AC Sparta Praha. Čoskoro 22-ročnému útočníkovi nevyšla januárová skúška v nemeckom prvoligovom klube 1. FC Kolín nad Rýnom.

"So Spartou som podpísal zmluvu na tri roky," cituje Pirosku utorňajšie vydanie denníka Šport. Piroska je už druhým Slovákom, ktorý v priebehu zimnej prestávky prestúpil do Sparty, v polovici rovnakým smerom putoval aj bývalý stredopoliar MFK Ružomberok Juraj Kucka.

Juraj Piroska je odchovancom Slovana Bratislava, v ktorom pôsobil až do sedemnástich rokov. Potom dostal spolu s Marekom Hamšíkom ponuku prestúpiť do Brescie, no skončil v nemeckom SC Freiburg. Po ročnom pôsobení v doraste nemeckého Freiburgu prestúpil do Trenčína, kde sa nepresadil. Po ročnom zranení chrbtice nasledoval prestup do FC Artmedia Petržalka, kde bol platným hráčom minuloročného majstra. Túto zimu bol na skúške v 1. FC Kolín. Zmluvu so Spartou Praha podpísal na štyri roky.

AKTUALIZOVANÉ (17.2.2009, 10:55): "V pondelok na tréningu Artmedie ma manažér Petr Kašpar informoval o tejto možnosti. Neváhal som ani chvíľu a dohodli sme sa, že to zoberiem. Bol to už posledný prestupový deň, všetko sa to uskutočnilo doslova v hodine dvanástej," povedal v rozhovore pre agentúru SITA čoskoro 22-ročný zakončovateľ (nar. 27. februára 1987).

Odchovanec bratislavského Slovana si musí v priebehu utorka ešte zariadiť v Bratislave viacero vecí, ale v stredu sa už bude hlásiť trénerovi Jozefovi Chovancovi na Letnej. "S koučom Sparty som sa stihol zatiaľ rozprávať len telefonicky. Rovnako sme si zavolali s Jurajom Kuckom, ktorý odišiel do Prahy tiež v zime z Ružomberka. Viem, čo sa odo mňa očakáva. Sparta chcela posilniť útočnú fázu a ja dúfam, že sa mi podarí naplniť ich predstavy a želania. Sparta je veľký klub, zo slovenských a českých tímov má asi najlepšie meno v zahraničí. Aj preto som vôbec nerozmýšľal nad tým, či tú ponuku prijať alebo nie," uviedol bývalý hráč Slovana, nemeckého Freiburgu, Trenčína a momentálne už aj Artmedie Petržalka.

Pirosku nečaká po príchode do kádra "rudých" vôbec jednoduchá úloha. Prebojovať sa do zostavy bude o to náročnejšie, že rýchlonohý slovenský útočník neabsolvoval s pražským mužstvom ani jeden prípravný duel a už počas nasledujúceho víkendu sa za riekou Moravou začína jarná časť Gambrinus ligy 2008/09.

"Viem, že to budem mať veľmi náročné a zložité. Strach však rozhodne nemám, idem sa tam popasovať o miesto v zostave a o šancu dokázať a predviesť moje schopnosti. V Sparte sa vždy hralo a aj bude hrať pod tlakom, od takéhoto klubu sa očakávajú jedine víťazstvá. Na túto výzvu som však pripravený," vyhlásil bojovne naladený Juraj Piroska.

Večne usmievavý "Piroh" bol počas zimnej prestávky na skúške v nemeckom 1. FC Kolín. "Po návrate z tohto testovania mi ešte viackrát volali z Nemecka, dokonca aj tréner. Ja som bol s nimi prakticky dohodnutý, no Kolín nevedel dotiahnuť do úspešného konca rokovania s Artmediou. Mrzelo ma, že to vtedy stroskotalo, ale teraz mám pred sebou pôsobenie v Sparte. Verím, že úspešné," dodal Piroska, ktorého snom je hrávať v najvyššej anglickej súťaži Premier League. Angažmán v Sparte Praha by pre neho mohlo byť dobrým odrazovým mostíkom práve na Britské ostrovy.

(sita)

Páčil sa vám článok?