Náhrada ľadovej plochy za syntetickú nemusí byť ekonomicky výhodnejšia

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Diskusia čitateľov o syntetickej korčuliarskej ploche na Hviezdoslavovom námestí je nekonečná, rovnako ako elektronické zasypávanie redakcie informáciami o jej výhodnosti zo strany zástancov syntetiky.

Rozhodli sme sa preto podrobnejšie porovnať aj cenové relácie a funkčnosť jednotlivých typov v praxi. Korčuliarske plochy majú okrem Starého Mesta aj ďalšie mestské časti - v troch prípadoch ide o fungujúce ľadové plochy (Petržalka, Podunajaské Biskupice a Ružinov), v štvrtom o prípravu na vybudovanie trvalej stavby so syntetickým povrchom.

Ceny, pochopiteľne, nehovoria všetko. Ak však v Karlovej Vsi chcú zriadiť trvalú plochu s nákladom 7,5 milióna a Staré Mesto má kúpiť klzisko stojace na Hviezdoslavovom námestí za tri milióny, môže sa to zdať na prvý pohľad výhodné. Vzápätí sa však vynára otázka, aký rozdiel v kvalite a životnosti sa skrýva v tomto cenovom rozdiele? Ide o rovnakú kvalitu? Karloveský starosta Bystrík Hollý tvrdí, že podľa ich prepočtov sa kúpa syntetickej korčuliarskej plochy oplatí len vtedy, ak sa bude prevádzkovať celoročne.

Aj cena, ktorú uvádzala mestská časť Staré Mesto za prevádzkovanie ľadovej plochy, je privysoká, malo ísť o 2,5 milióna korún ročne. Pritom Petržalka, kde je v súčasnosti najdrahší ľad, dotuje chod klziska sumou 1,2 milióna. Ľadová plocha v Podunajských Biskupiciach si vyžaduje náklady 900-tisíc, ale v tom sú aj mzdy 8 zamestnancov, odpisy, výroba ľadu a prevádzka. Na tržbách za minulý rok však priniesla 400-tisíc a od budúceho roku by už mala byť ziskové. Ružinovský ľad je ešte lacnejší, za sezónu doň mestská časť vloží 720-tisíc. Vysvetlenie tohto rozdielu vidia odborníci na ľadové plochy v tom, že na Hviezdoslavovom námestí bol ľad minimálne dvakrát taký hrubý, ako je optimálne, čo sa musí prejaviť enormnou spotrebou elektriny. Predraženie spôsobila neodborná opatera plochy.

Porovnávať atmosféru a návštevnosť nemá zmysel - na Hviezdoslavovom námestí ide o niekoľko, maximálne pár desiatok, ľudí denne, spomínané tri klziská majú za sezónu 15- až 18-tisíc návštevníkov.

Páčil sa vám článok?