Národný futbalový štadión by mal byť dôstojným stánkom slovenského futbalu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Národný futbalový štadión, ktorého výstavba na mieste súčasného štadióna Slovana Bratislava na Tehelnom poli by sa mohla začať na budúci rok, by mal spĺňať prísne kritériá Európskej futbalovej únie.

Dôvody, pre ktoré je výstavba nového štadióna potrebná, pred troma týždňami na stránkach Bratislavských novín vysvetlil generálny sekretár SFZ Dušan Tittel. Pripomeňme jeho slová: „V Európe funguje licenčný systém UEFA, ktorý prikazuje, ako majú byť vybavené futbalové štadióny, na ktorých sa hrávajú kvalifikácie národných mužstiev na majstrovstvá sveta a majstrovstvá Európy a európske klubové súťaže, ako je to teraz v prípade FC Artmedia Bratislava. Licenčný systém určuje, aká má byť infraštruktúra štadiónov, kde sa takéto stretnutia hrajú, a žiaľ, musím konštatovať, že Slovensko v súčasnosti nemá ani jeden štadión, ktorý by náročné kritériá tohto licenčného systému spĺňal. Preto je nevyhnutné, aby sme postavili národný štadión, ktorý by spĺňal kritériá a našla by na ňom svoj domov predovšetkým slovenská reprezentácia a, samozrejme, všetky kluby, ktoré budú hrať európske súťaže. Je potrebné, aby Slovensko takýto štadión malo, aby naša reprezentácia nemusela hrávať svoje zápasy mimo územia Slovenska, pretože by to bola veľká hanba.“

Národný futbalový štadión má zodpovedať prísnym kritériám Európskej futbalovej únie. Mal by spĺňať tzv. štvorhviezdičkové kritériá, aby na ňom bolo možné napríklad zorganizovanie finálového zápasu Pohára UEFA. Štadión by v takom prípade mal mať kapacitu viac ako 30 000 „čistých“ zakrytých sedadiel, nerátajúc miesta pre zástupcov novinárskej obce, vyhrievaný trávnik, prísne požiadavky od UEFA sa kladú napr. na parkovacie miesta, turnikety atď. Ako naznačuje aj štúdia, z ktorej preberáme vizualizácie, v okolí štadióna by mali vyrásť aj ďalšie objekty - okrem výškovej budovy, v ktorej by mali mať administratívne priestory Slovenský futbalový zväz a FC Slovan Bratislava, sa ráta aj s výstavbou komerčného centra s administratívnymi a obchodnými priestormi. Z ich prevádzky by sa finančne kryla prevádzka štadióna. Žiada sa zdôrazniť, že ide len o štúdiu a definitívny vzhľad Národného futbalového štadióna s okolím môže byť napokon iný.

Ako sme už informovali, Národný futbalový štadión by sa mohol začať stavať už v budúcom roku. Slovenský futbalový zväz, ŠK Slovan a mesto Bratislava sa priblížili k dohode týkajúcej sa lokality výstavby, ako aj možných spôsobov financovania. Mesto je pripravené vstúpiť do akciovej spoločnosti na výstavbu a prevádzku štadióna, v ktorej by bol aj štát, SFZ a ŠK Slovan. Táto spoločnosť by uzavrela so štátom zmluvu, ktorou by sa garantovalo prednostné využívanie štadióna pre potreby reprezentácie, ako aj záväzok, že spoločnosť zabezpečí prevádzku a údržbu štadióna bez nárokov na peniaze zo štátneho rozpočtu.

Mesto vstúpi do tejto spoločnosti majetkovým vkladom vo forme pozemkov, ktorých hodnota sa odhaduje na 400 miliónov korún. Pozemky sa nachádzajú prevažne na Pasienkoch a Kuchajde. Mesto ich poskytne výmenou za pozemky, na ktorých bude stáť nový Národný futbalový štadión a ktoré nie sú momentálne majetkom mesta. Nový NFŠ bude využívať štátna reprezentácia, ale každý víkend by sa na ňom mala hrať aj liga. Využíval by ho ŠK Slovan a pravdepodobne aj Inter Bratislava. Zároveň môže slúžiť iným slovenským klubom, ak by sa kvalifikovali do vyššieho stupňa európskej klubovej súťaže. Aréna štadióna môže byť tiež miestom veľkých kultúrnych, najmä hudobných podujatí. Podmienkou mesta je, aby súčasťou projektu bola aj výstavba tréningového centra mládežníckeho futbalu, ktoré nahradí zrušené futbalové ihriská na Pasienkoch a na Kuchajde.

Pri výstavbe štvorhviezdičkového štadióna s kapacitou 35-tisíc miest na sedenie sa jeho cena odhaduje na 2 až 2,2 miliardy korún. Na financovaní sa okrem mesta majú podieľať aj SFZ, ŠK Slovan a štát, resp. úverové zdroje. Predstava je taká, že ak sa všetky tieto subjekty dohodnú a pripraví sa projektová dokumentácia, na budúci rok môžu začať búracie práce a o ďalší rok neskôr výstavba. Otvárací zápas v novom stánku by sa mohol uskutočniť niekedy na prelome rokov 2008 a 2009.

Páčil sa vám článok?