Pre Petržalku budú hlavné najbližšie dni

3.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Je to paradox. Petržalka v auguste bojovala o postup do základnej skupiny Ligy majstrov, stále hrá Pohár UEFA, vo futbalovej Európe je to v podstate jediný ako-tak známy slovenský klub, no práve ona sa bojí, či prežije napríklad rok 2010!

Dôvodov je veľa. Prišla o svoj štadión za Starým mostom, majiteľ klubu Ivan Kmotrík odišiel do Slovana, tréner Weiss k reprezentácii, funkcionári na Tehelnom poli dali už pred sezónou necitlivo najavo, že si hneď po tom, ako skončí v Lige majstrov, rozoberú jej káder.

Nečudo, že fanúšikovia sú sklamaní, nahnevaní a najmä sa cítia oklamaní, čo sa uvádza aj v ich vyhlásení pre Bratislavské noviny. Pritom tu nejde o vyhlásenia niekoľkých jedincov, pretože len ignoranti môžu tvrdiť, že klub z pravého brehu Dunaja má štyri a pol fanúšika...

Už v 70. rokoch chodilo v divízii, čo bola vtedy štvrtá najvyššia súťaž, na domáce zápasy 700-800 divákov, v 80. rokoch prišiel postup do 1. ligy a na stretnutia so Slaviou, Duklou, Spartou by ste sa nedostali. Vypredané: 8-tisíc divákov.

Mená ako Kasana, Kalman, Wolf, Janček (v 70. rokoch vo vtedajšom SKS) či Šimurka, Šebo, Pavlovič, Tóth, Zrubec, Pochaba, Kadák, Švirloch, Bechera, neskôr Masný, Elefant, Drobný (v 80. rokoch) písali históriu bratislavského futbalu.

Na tri-štyri kamenné schody pod topoľmi, neskôr na drevenú tribúnu, chodila osobitná vzorka fanúšikov. Na tribúnach neexistovali výtržností, tlieskalo sa domácim aj hosťom, prosto pivko, futbal, pohoda.

Petržalský futbal zažil aj veľký úder - zlúčenie s Interom. Prežil ho však a vrátil sa späť. Už ako Artmedia, aj ako ambiciózny klub, ktorému nestačilo iba zabávať, ale chcel aj vyhrávať.

Víťazstvá nakoniec prišli. Tituly, poháre, základná skupina Ligy majstrov. No aj škandalózny prehratý zápas doma s Trnavou, nervozita, rozbroje s fanúšikmi, ktorí napriek úspechom odchádzali z tribún. V týchto dňoch práve oni tvrdia, že by všetko obetovali za to, aby sa vrátil ich starý klub.

Dnes je ešte čas na to, aby Petržalka zostala na futbalovej mape. Možno v najvyššej súťaži, možno nižšie. Najbližšie dni ukážu, akých má Petržalka fanúšikov, hráčov a funkcionárov. Či boli rýchlokvasení, ktorí keď zacítili vôňu úspechu, rýchlo odleteli na iné polia, alebo bude viac tých, ktorí zostanú, prípadne sa vrátia a zabojujú.

Petržalke totiž musí záležať práve na jej fanúšikoch. Pretože oni sú vo futbaale najdôležitejší. Aj na Slovensku platí to, čo vyznávajú hrdí anglickí fans - menia sa majitelia klubu, menia sa jeho tréneri, funkcionári, menia sa aj hráči, ale fanúšikovia zostávajú na celý život.

Dušan Blaško

Páčil sa vám článok?