V. Bajan: Štadión Artmedie bude medzi mostami

2.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Prezident FC Artmedia Petržalka Vladimír BAJAN bol počas nášho stretnutia spokojný. Jeho futbalový klub pred pár hodinami uhral 1:1 s Juventusom a on vedel, že je to dobrá reklama.

„Taký výsledok si Európa všimne. Potešili ma aj diváci, takmer 14-tisíc je pekné číslo,“ pochvaľoval si. Keď však prišla reč na samotnú Artmediu, úsmevy išli bokom. Nečudo, majster je bitý zo všetkých strán. Dokonca aj od vlastných fanúšikov.

Čo vravíte na ich vyhlásenie?

- S časťou vecí, ktoré nám vyčítajú, nemôžem súhlasiť. Problémami sa zaoberáme každý deň. Uvedomujeme si, že súčasná situácia je ťažká. Je dôležité, aby sme zabezpečili chod klubu do konca sezóny a intenzívne rokujeme o nových majiteľoch. Pracujeme najmä na troch veciach - na novom ihrisku, stabilizácii stavu a na zabezpečení budúcnosti.

Ako to teda vyzerá napríklad so štadiónom?

- Ak som pred sezónou povedal, že v septembri by som chcel mať pozemok pre štadión, tak po nedávnom stretnutí s primátorom môžem povedať, že mi definitívne sľúbil petržalský pozemok pôvodne určený na hokejovú halu medzi dvoma mostmi- Prístavným a Apollom. Veľká hala sa tam nezmestí, malý štadión áno. Otvorene však vravím, že mám ambície podporiť výstavbu štadióna pre maximálne 7- až -8-tisíc divákov. Spolu so štátnymi orgánmi by sme mohli získať peniaze na jeho vybudovanie.

Bude to klasický futbalový stánok?

- Nemal by to byť monofunkčný štadión, možno ho budeme využívať v spolupráci s Ekonomickou univerzitou, takže by slúžil aj na jej aktivity. Mohol by mať menšiu atletickú dráhu, pravdepodobne aj zázemie pre iné športy. Podporu primátora mám, pozemok je pripravený na prenajatie.

Ako to vyzerá vo vnútri Artmedie?

- Predovšetkým treba stabilizovať pomery v klube. Aby sme vedeli, kto je kto. Súčasným majiteľom je cyperská firma, ale pokračujú rokovania s ďalšími investormi, o Petržalku je stále záujem. Nie je to však jednoduché, máme iba tradíciu a hráčov. Nemáme zázemie. Preto je dôležité Artmediu niekam umiestniť, nájsť jej domov. Bol by som rád, keby sa aj starosta Petržalky Milan Ftáčnik viac angažoval v klube, napríklad by mohol ísť do jej vedenia.

Kto by tam mohol ešte pomôcť?

- Chceme zapáliť petržalských podnikateľov. Začíname odznova, sme v štádiu nula. Štartujeme, ale potrebujeme k tomu samotných obyvateľov Petržalky. Teraz nemá význam, aby sme si vzájomne nadávali, osočovali sa. Urobme to klasické, nečakaj, čo ja urobím pre teba, ale povedz, čo ty urobíš pre klub.

V akej súťaži vidíte jeho budúcnosť?

- Petržalka si ligu zaslúži. Či bude najvyššia, závisí od nového investora a jeho peňazí. Licenciu na budúci rok udržíme, ale potrebujeme pár mesiacov na rokovania s investormi. Futbal v Petržalke nezanikne. Možno už nebude v najvyššej súťaži, možno to už nebude pod názvom Artmedia, možno sa spojíme s MŠK a urobíme jeden klub. Chceme sa obrátiť aj na Jarovce, Rusovce, spojiť celú túto oblasť. Všetko však musí byť transparentné, otvorené, so solídnymi partnermi.

Fanúšikovia majú ťažké srdce najmä na bývalého majiteľa.

- Slovenský futbal nie je veľký biznis. Nadávať na pána Kmotríka je síce populárne, ale treba si uvedomiť, že do Petržalky dal vlastných niekoľko sto miliónov korún a vrátilo sa to iba v jednom výnimočnom roku, keď prišli peniaze z Ligy majstrov a predalo sa niekoľko hráčov.

Veríte, že zostanú aj petržalské farby?

- Logo a klubové farby sú vecou majiteľa. Je na jeho citlivosti, či pochopí tradície. Ja som zástanca čierno-bielej farby a bol som rád, keď sa do nášho názvu vrátila Petržalka. Žijeme však v 21. storočí. Aj väčšie kluby hrajú v divokých kombináciách.

Od začiatku sezóny sa hovorí o presune jednotlivých futbalistov z Artmedie do Slovana. Aký je momentálny stav?

- Otázka hráčov je zložitá. Neviem si napríklad predstaviť, že by Fodrek skončil v Slovane. To, že je všeobecný záujem o Guédeho, je úplne normálne. Neudržíme zrejme ani Kamenára, nielen v Petržalke, ale ani na Slovensku. Do formy sa dostáva Obžera. Ak sponzor povie, že nebude platiť toľkých hráčov, tak budú musieť odísť. Aj preto ideme na iný model. Na prácu s mládežou, s vlastnými odchovancami. Podľa mňa bude stále dosť hráčov ochotných hrať za Petržalku. Možno za iných finančných podmienok, ale viem, že ich nájdeme.

Je teda nejaká dohoda medzi Petržalkou a Slovanom?

- Oficiálne neviem o žiadnej. Medzi hráčmi sa o tom stále diskutuje. Po vzájomnom zápase však nie je v našej kabíne veľká túžba ísť do Slovana. A to hovorím o hráčoch, ktorí sú na hrane reprezentácie. Verím síce, že situáciu v Petržalke stabilizujeme, ale ak sa niektorí hráči rozhodnú odísť, zaželám im veľa úspechov. Nikoho nebudeme držať za každú cenu. Kto chce, nech odíde. Petržalka bude aj bez neho.

Rozpaky vyvoláva aj logo hlavného sponzora, ktorý vlastne reprezentuje firmu majiteľa Slovana...

- Kým nemáme náhradu, budeme sa snažiť udržať takého sponzora, ktorý udrží stabilnú súčasnú situáciu. Dlhodobo je to však neudržateľné a vieme, že ho ťažko udržíme do konca ročníka. Preto sú pre nás najbližšie mesiace také dôležité, do zimy musíme pripraviť nového partnera.

Ako vnímate futbalovú atmosféru v Bratislave.

- Nie je dobrá, nepomáha futbalu. Treba zabudnúť na nenávisť, aj keď, samozrejme, nie na súťaživosť. Ale, pravdupovediac, mňa nezaujíma, čo robí Slovan, mňa zaujíma Petržalka. Možno nie pod názvom Artmedia, ale v každom prípade Petržalka. Tá je pre mňa priorita.

Podarí sa ju zachrániť?

- Verím, že áno. Keby som neveril, nepresviedčam Michala Hippa, aby u nás zostal. Aj to by mohla byť určitá kontinuita. Navyše dúfam, že ani Vladovi Weissovi neodpadneme od srdca a Miškovi občas s niečím poradí.

Myslíte si, že sa ešte v budúcností stretnete s bývalým trénerom?

- Dúfam, že s Vladom Weissom, ktorého si veľmi vážim, ešte budeme spolupracovať.

V Petržalke?

- Prečo nie?

Uvažovali ste v posledných dňoch o odchode z klubu?

- Skončila sa jedna etapa, možno by mohli dostať šanci iní. Aj preto som nahováral Milana Ftáčnika, aby prišiel do klubu. Nie som však typ, ktorý by utekal z boja. Pre mňa je teraz hlavné pokúsiť sa postaviť štadión, zohnať naň prostriedky. To bude moja absolútna priorita.

Prežije teda Petržalka rok 2010?

- Myslím si, že áno. Ak sa dáme dokopy, a povieme si, že aj v živote sú dobré a zlé obdobia, tak verím, že prežije.

Zhováral sa Dušan Blaško
FOTO – TASR

Páčil sa vám článok?