Artmedia vysoko prehrala s Juventusom

14.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Futbalisti FC Artmedia Petržalka prehrali v stredajšom prvom zápase 3. predkola Ligy majstrov s talianskym veľkoklubom Juventus Turín na jeho pôde 0:4. Pred odvetou, ktorá je na programe o dva týždne v utorok 26. augusta o 20.45 h na Tehelnom poli, má Juventus blízko k postupu do skupinovej fázy Ligy šampión.

Hráči Juventusu už v úvode naznačili, akým smerom sa bude stredajší duel uberať. Loptu mali častejšie na svojich kopačkách a peknými kombináciami dostávali improvizovanú obranu Artmedie, ktorá nastúpila bez zraneného Dosoudila a vykartovaného Pavla Farkaša, do úzkych. V 2. min ešte Del Piero hlavičkoval len nad Kamenárovu bránku, o päť minút neskôr však už Petržalčania inkasovali. Grygerovi nevyšla kľučka v hosťujúcej šestnástke, no Camoranesi loptu s prehľadom poslal do siete - 1:0.

Ani po góle sa obraz hry nezmenil, Artmedia sa len zriedka dostala na súperovu polovicu. V 16. min musel opustiť trávnik na nosidlách po nepríjemnom súboji s Urbánkom otrasený Grygera, ktorého nahradil Iaquinta. Ten už o minútu ponúkol pekný center Trezeguetovi, jeho pokus však tesne minul pravú žrď. Fanúšikom "starej dámy" sa v 26. min v tom najlepšom svetle predviedol nestarnúci kapitán Del Piero, ktorý si narazil loptu s Trezeguetom a krásne namieril do ľavého horného rohu Kamenárovej svätyne - 2:0.

Na druhej strane sa pokúsil Piroska v 36. min ohroziť domáceho gólmana Buffona, ale v dobrej pozícii netrafil loptu ideálne. O tri minúty ešte viac rozosmutnil priaznivcov slovenského šampióna stopér Chiellini, ktorý si výborne nabehol na Camoranesiho priamy kop a prehlavičkoval Velického, Salátu aj zbytočne vybehnuvšieho Kamenára - 3:0. Dve minúty pred prestávkou po prvý raz namieril medzi tri domáce žrde Halenár, jeho pokus však mal iba propagačný charakter.

Ani po obrátke sa obraz hry nezmenil. Juventus, ktorý nastúpil v netradičných dresoch zlatej farby (Artmedia použila zeleno-bielu kombináciu), nebol prehnane aktívny, no naďalej sa dostával do dobrých príležitostí. V 49. min vytiahol po Poulsenovej strele spoza šestnástky výborný zákrok Kamenár. O tri minút neskôr síce Trezeguet zblízka rozvlnil sieť petržalskej bránky, lopta však už predtým opustil hraciu plochu.

Na druhej strane v 56. min pekne prenikol z ľavej strany do pokutového územia Fodrek, jeho prihrávku na Obžeru zlikvidoval pozorný Buffon. Po hodine hry Iaquinta obtrel svoju strelu o pravú žrď hosťujúcej svätyne a zaujal aj nepresný, ale efektný volej Trezegueta. V 75. min pekne zakombinovali aj hostia, ale po Kozákovej prihrávke sa Pospěch nedostal k zakončeniu. V 83. min sa Iaquinta pohral s Čišovským, ale na jeho center Trezeguet nedočiahol.

V zostávajúcich minútach sa Artmedia síce najmä zásluhou rýchleho Obžeru dostala pred súperovu šestnástku, no priamy kop Urbánka či snaha ďalších hráčov Petržalky vytúžený gól nepriniesli. Naopak, po rohovom kope Amauriho uzavrel na konečných 4:0 pre Juventus hlavou úplne voľný Legrottaglie.

Juventus Turín (Tal.) - FC Artmedia Petržalka (SR) 4:0 (3:0)
Góly: 7. Camoranesi, 26. Del Piero, 39. Chiellini, 90. Legrottaglie, ŽK: 84. Chiellini - 58. Obžera, rozhodovali: Kyros Vassaras - Dimitris Saraidaris, Cristos Gennaios (všetci Gréc.), 27 000 divákov

Artmedia: Kamenár - Fodrek, Čišovský, Saláta, Urbánek - Velický, Pedro Anderson - Piroska (46. Obžera), J. Kozák ml., Halenár (Cléber Nascimento) - Zb. Pospěch (82. T. Oravec)

Juventus: Buffon - Grygera (16. Iaquinta), Legrottaglie, Chiellini, Molinaro - Camoranesi, Poulsen, Sissoko, Salihamidžič - Del Piero (73. Amauri), Trezeguet

Michal Hipp (asistent trénera Petržalky): "Na zápas sme sa poctivo pripravovali, no na trávniku jednoznačne dominovali domáci hráči. Do duelu sme vstúpili ustráchane, Juventus sa navyše veľmi rýchlo ujal vedenia. Ukázalo sa, že aj keď vieme všetko o súperovi, až na ihrisku sa prejaví jeho skutočná sila. Domáci boli lepší v každej jednej individuálnej činnosti, najmä v prvom polčase mali jasne navrch. V tom druhom podľa môjho názoru už trochu ubrali nohu z plynu. Myslím si, že táto prehra je vzhľadom na priebeh stretnutia pre nás ešte prijateľná, aj keď treba pripomenúť, že nám citeľne chýbali dvaja kľúčoví hráči. V odvete budú mať hráči tiež určite veľkú motiváciu, veď proti Juventus nehrávajú každý deň."

Juraj Piroska (stredopoliar Petržalky): "Všetci mali možnosť vidieť, že toto bolo o niečom inom. Nehrali sme už proti Vallette či Tampere, ale proti talianskemu veľkoklubu. Ťažko sa mi takto krátko po skončení zápasu o tom hovorí. Dôležitý bol prvý inkasovaný gól, ktorý sme dostali už v 7. min. Potom prišla veľká chvíľa Del Piera. Trafil to naozaj parádne a dokázal, že je naozajstnou hviezdou. Určite sme nečakali takúto krutú prehru, chceli sme tu uhrať dobrý výsledok. Aj ja som možno niektoré situácie mohol riešiť inak, teraz je to však naozaj ťažké hodnotiť."

Juraj Halenár (útočník Petržalky): "Ukázalo sa, že nemôžeme porovnávať slovenský futbal s talianskym, ale našu ligu so Serie A. Oni hrajú v jednej sezóne takýchto zápasov 60, my štyri. Taká je žiaľ realita a s tým sa musíme zmieriť. Del Piero, Trezeguet či Iaquinta sú vynikajúcimi individualitami, čo sa aj dnes potvrdilo. Domáci výborne kombinovali, boli pri lopte takmer vždy rýchlejšie ako my a vedeli si ju aj dobre prikryť. My sme často medzi nimi len tak behali. Nemyslím si, že sme mali na začiatku príliš rešpekt, jednoducho sa len prejavila kvalita súpera. V odvete sa budeme snažiť podať čo najlepší výkon."

Ľuboš Kamenár (brankár Petržalky): "Začiatok zápasu bol z našej strany veľmi zlý, keďže už v 7. min sme inkasovali úvodný gól. Del Piero potom nechytateľne trafil do vinkľa a prehrávali sme 0:2. Pro treťom góle som neskoro vybehol, to bola moja chyba. Je to škoda, pretože som ani nemal poriadne robotu a len som vyťahoval loptu zo siete. Oni hrali zo zabezpečenej obrany a aj keď nás občas pustili na ich polovicu, stále hrozili smrteľnými brejkami. Takýto zápas je zážitkom pre každého slovenského futbalistu, no na druhej strane nám to poskytlo aj reálny pohľad na to, ako veľa nám ešte chýba na dosiahnutie úrovne takýchto mužstiev. V odvete si pôjdeme schuti zahrať, pretože proti takémuto súperovi je vždy obrovská motivácia."

Claudio Ranieri (tréner Juventusu): "Som rád, že sa nám v našom európskom návrate podarilo streliť štyri góly. Napriek tomuto výsledku musíme ísť aj do odvety koncentrovaní, pretože Artmedia dokázala streliť v domácom prostredí Celticu päť gólov. Na to nesmieme zabúdať."

Alessandro Del Piero (útočník a kapitán Juventusu): "Myslím si, že po dnešnom zápase musíme byť spokojní. Vytvorili sme si viacero šancí, dali sme štyri pekné góly a naša obrana pracovala stopercentne. Štyri góly by mohli byť dosť na postup do skupinovej fázy, ale aj k odvete budeme musieť pristúpiť s rovnakou vážnosťou ako k tomuto duelu."

(sita)

Páčil sa vám článok?