Petržalka cez Tampere do 3. predkola LM

6.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Futbalisti FC Artmedia Petržalka postúpili do 3. predkola Ligy majstrov, v ktorom sa v dvojzápase o postup do skupinovej fázy stretnú s talianskym Juventusom Turín. Rozhodol o tom stredajší odvetný duel 2. predkola proti fínskemu Tampere United, ktorý Petržalčania vyhrali 4:2.

Oproti základným zostavám v prvom zápase spred týždňa vo Fínsku urobili obaja tréneri zhodne dve zmeny. Kouč Tampere Ari Hjelm zaradil namiesto Ojanperäho a Saarinena dvojicu Lindström - Aho, domáci tréner Vladimír Weiss nechal sedieť Obžeru s Fodrekom a na trávnik poslal Pirosku a Brazílčana Pedra Andersona.

Petržalčania začali v Senci navlas rovnako ako v Tampere - už po niekoľkých sekundách si vypracovali obrovskú príležitosť, po akcii Kozáka a Pirosku však z pár metrov netrafil odkrytú bránku Halenár. Aj naďalej sa opakoval scenár zo štadióna Ratina, Artmedia sa tentoraz dokonca ešte o minútu skôr ujala vedenia. Pospěch si v hosťujúcej šestnástke výborne zakryl loptu, Kujala ho stiahol k zemi a nariadený pokutový kop v 9. min bezpečne premenil Kozák - 1:0.

Na druhej strane pohrozil o dve minúty neskôr Niemi nevydarenou hlavičkou, vzápätí mieril Pohja vysoko nad. V 18. min sa Saláta pri centrovanej lopte United nedohodol s gólmanom Kamenárom a takmer si dal vlastný gól. Po následných dvoch rohových kopoch to v šestnástke domácich "zahorelo", brankár Artmedie si však stále udržiaval čisté konto. V ďalších okamihoch United prevzali iniciatívu, usadili sa na petržalskej polovici, ale bez gólového efektu.

Naopak, zverencom trénera Weissa ukážkovo vyšiel protiútok v 35. min. Kozák svojou typickou uličkou vysunul Pirosku, ten našiel Pospěcha a český legionár nedal Kavénovi šancu - 2:0. Tesne pred odchodom do kabín Artmedia zrealizovala ďalšiu peknú akciu. Piroska jemne posunul loptu Halenárovi, ktorý bez problémov prehodil vybiehajúceho Kavéna - 3:0.

Po obrátke začali obe mužstvá v pokojnejšom duchu, keďže o postupujúcom už bolo prakticky rozhodnuté. V 58. min Piroska nedočiahol na dobre myslenú prihrávku od Halenára. O tri minúty si práve táto dvojica narazila loptu a Piroskova strela šla len tesne vedľa pravej žrde. V 64. min mohol skorigovať striedajúci Hjelm, jeho strelu zvnútra šestnástky však obetavo zblokoval Pavol Farkaš. O sedem minút neskôr prišli rovnakí hráči do kontaktu v domácom pokutovom území a holandský arbiter po druhý raz ukázal na biely bod. James poslal Kamenára do opačnej strany a skorigoval na 1:3.

Už o minútu sa do vyloženej pozície dostal Pohja, no nepochopiteľne prestrelil. V 78. min sa nebál z 18 metrov vystreliť Piroska a jeho tečovaný pokus Ahom prekvapil Kavéna - 4:1. O necelých 60 sekúnd však po druhý raz inkasoval aj Kamenár, ktorý zoči-voči neuspel proti Hjelmovi - 2:4. V zostávajúcich minútach gólové hody ustali a na konečnom skóre nič nezmenili ani šance Halenára a Pirosku. Petržalka jednoznačne postúpila do 3. predkola LM, v ktorom sa stretne s Juventusom Turín. Prvý duel 3. predkola Ligy majstrov medzi Juventusom a Petržalkou bude na budúci týždeň v stredu 13. augusta 2008 o 20.45 h v Turíne. Odveta je na programe o týždeň neskôr v Bratislave.

FC Artmedia Petržalka (SR) - Tampere United (Fín.) 4:2 (3:0)
Prvý zápas: 3:1, do 3. predkola LM 2008/09 postupuje Artmedia Petržalka
Góly: 9. J. Kozák ml. (z 11 m), 35. Zb. Pospěch, 45. Halenár, 78. Piroska - 72. Ch. James (z 11 m), 79. J. Hjelm, ŽK: 71. Pavol Farkaš (Artmedia), rozhodovali: Kuipers - Lobbert, Van de Ven (všetci Hol.), 1981 divákov

Artmedia: Kamenár - Čišovský (46. Obžera), Saláta, Pavol Farkaš, Urbánek - Velický (67. Cléber Nascimento) - Piroska, J. Kozák ml., Pedro Anderson, Halenár - Zb. Pospěch (60. T. Oravec)

Tampere: Kavén - Aho, Lindström, Kuoppala (46. Savolainen), Järvinen - Ch. James, Kujala - Rafinha (46. J. Hjelm), Niemi, Pohja - Myntti

Vladimír Weiss (tréner Artmedie Petržalka): "Som rád, že sme potvrdili dobrú formu. V prvom polčase sme chceli hrať nátlakovo a to sa nám aj podarilo. Tromi útočníkmi sme napádali obranu súpera, vytvorili sme si viacero šancí, dobrá kombinačná hra z našej strany. Súper za nepriaznivého stavu už musel hrať vabank, otvoriť hru a hralo sa mu ťažko. Som rád, že hráme 3. predkolo Ligy majstrov, ktoré má svoju kvalitu. Mrzí ma zbytočná karta Pavla Farkaša, nemôže hrať možno životný zápas v Turíne. Je to pre neho malá športová tragédia, ale aj to patrí k futbalu. Chcel by som dnes vyzdvihnúť najmä výkon kapitána Kozáka, mal dobrý pohyb, skvelé prihrávky, bol lídrom tímu. V dvojzápase hralo mužstvo dobre ako celok, chlapci ukázali, že chcú a vedia hrať futbal."

Mikko Kujala (asistent trénera Tampere United): "Najprv gratulácia Artmedii a jej trénerovi k výkonu aj postupu. Moji hráči dnes 90 minút príkladne bojovali, ale urobili sme dve chyby a Artmedia ich využila na strelenie dvoch gólov. Zápas poznačil aj rýchly gól domácich z pokutového kopu. Po tomto góle sme sa snažili útočiť, ale z našej inciatívy vyplynuli už spomenuté chyby. Nedostali sme sa v Európe na takú úroveň ako pred rokom, ale mali sme proti sebe kvalitného súpera."

Zbyněk Pospěch (útočník Artmedie): "Mali sme od trénera taktické pokyny, hrať zozadu a čakať na súpera. Vedeli sme, že Fíni musia streliť tri góly, čo bolo pre nás obrovskou výhodou. My sme čakali na lopty za obranu, keďže súper musel byť vytiahnutý dopredu. Napokon sme v prvom polčase dominovali, hrali sme na jeden dotyk, Tampere viac bránilo ako útočilo. Vytvárali sme si veľa šancí a zápas sme rozhodli už po prvom dejstve. Pri mojom góle sme išli dvaja na jedného. Piroska mi to dobre prihral, aj keď som to príliš nečakal, keďže ho poznám. Potom som už bol sám, mal som veľa času a som rád, že som to tak dobre trafil."

Ľuboš Kamenár (brankár Artmedie): "Až takéto gólové hody som nečakal, aj keď vždy keď chytám tu v Senci, padá veľa gólov. Napriek tomu, že som dostal dva góly, dôležitý bol postup a potvrdenie víťazstva z Tampere. Pri prvej situácii som možno mohol vybehnúť na dlhý center, možno by potom nebola penalta. Druhýkrát to útočník urobil veľmi dobre, položil si ma na zem a s prehľadom skóroval."

Juraj Halenár (útočník Artmedie): "Myslím si, že najmä prvých 45 minút sme hrali veľmi dobrý futbal, výborne sme sa pohybovali. Robili sme presne to, čo nám tréner povedal a nebránili sme náskok z prvého duelu. Po prvom polčase bolo prakticky rozhodnuté o postupujúcom. Pri mojom góle mi to Piroska veľmi dobre prestrčil. Robíme to aj na tréningu, takže som to čakal a som rád, že mi to tam padlo."

Henri Myntti (útočník Tampere): "V prvom polčase nás Artmedia vynikajúco zatlačila a my sme vôbec nedokázali hrať svoju hru. Domácim sa podarilo streliť niekoľko gólov a bolo prakticky po zápase. Juventus je veľmi ťažký súper, ale Artmedii želám všetko najlepšie a prajem si, aby predviedla nejaké prekvapenie."

(sita)

Páčil sa vám článok?