Artmedia otvorila ročník víťazstvom nad Prešovom

19.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

V úvodnom kole nového ročníka Corgoň ligy zvíťazil úradujúci majster FC Artmedia Petržalka nad nováčikom z Prešova 1:0 gólom Jána Kozáka z 82. minúty.

Úvodný zápas nového ročníka Corgoň ligy začal aktívnejšie úradujúci majster, nováčik z Prešova však rozhodne nepôsobil ustráchaným dojmom. V 8. min mohol na Pasienkoch po rohovom kope domácich skórovať Dosoudil, z niekoľkých metrov však trestuhodne prekopol. Vzápätí sa dostali pred brankára Artmedie aj hráči Tatranu, no strelu Katonu zblokovala petržalská obrana a pri Joslovom pokuse v 11. min osvedčil svoj postreh Kamenár. V ďalšom priebehu sa obe mužstvá snažili predovšetkým o dlhšie nakopávané či centrované lopty, tie však nenachádzali svojich adresátov. Po polhodine hry sa sám na brankára rútil hosťujúci Papaj, fantastický obranný zákrok však predviedol Saláta, ktorý mu loptu vykopol tesne pred zakončením.

Artmedia bola v ďalšom priebehu úvodného dejstva bezzubá, čo trénera Weissa prinútilo urobiť už v 39. min dve zmeny v zostave, keď na trávnik prišli Piroska a Pavol Ďurica namiesto Buráka s Oravcom. Hneď vzápätí však mohol majster inkasovať, keď Katona natiahol Kamenára, ten však loptu dokázal vytlačiť na rohový kop. O tri minúty neskôr pekne prenikol do šestnástky kapitán “zeleno-bielych” Šafranko, ale nedokázal presne zakončiť. V nadstavenom čase úvodného dejstva síce Dosoudil rozvlnil sieť Buchtovej svätyne, gól však pre postavenie mimo hry neplatil.

Po zmene strán bol Tatran naďalej aktívnejším mužstvom. V 53. min predviedol po dlhom odkope sólový únik cez pol ihriska Katona, tiesnený Patrikom Mrázom však namieril len "do nebies". O tri minúty neskôr mieril tesne vedľa pravej žrde Josl. V 60. min sa do ojedinelej šance dostali aj domáci, no Piroska zakončoval slabo. V ďalšom priebehu tempo hry opadlo, ani jeden z tímov si nevedel vypracovať väčšiu príležitosť. V 78. min to z priameho kopu skúšal Fodrek, Buchta nemusel zasahovať. O minútu na to sa z pravej strany rútil na gólmana Prešova Pospěch, svojou prudkou strelou však trafil len bočnú sieť.

Všetko podstatné sa odohralo v 82. min - Pospěcha fauloval v pokutovom území Čep, hlavný arbiter ukázal na biely bod a kapitán Artmedie Ján Kozák s prehľadom zaznamenal prvý gól v novej sezóne najvyššej slovenskej súťaže. V 88. min krásne vystrelil spoza šestnástky Šafranko, efektným zákrokom sa blysol Kamenár. Na opačnej strane roztlieskali divákov po vzájomnej spolupráci Pavol Ďurica s Pospěchom, no na výslednom skóre sa už nič nezmenilo.

Futbal - Corgoň liga 2008/09 - 1. kolo:

FC Artmedia Petržalka - 1. FC Tatran Prešov 1:0 (0:0)
Gól: 82. J. Kozák ml. (z 11 m), ŽK: 36. Zb. Pospěch, 74. Patrik Mráz, 86. Dosoudil, 90.+ J. Kozák ml. - 9. Papaj, 82. Luis Rodrigues, rozhodovali: Olšiak - Schmidt, Petríček, 1820 divákov

Zostavy:

Artmedia: Kamenár - Burák (39. Pavol Ďurica), Saláta, Dosoudil, Szabó - Anderson Pedro - Čišovský, J. Kozák, Patrik Mráz (74. Fodrek) - Zb. Pospěch, Oravec (39. Piroska)

Prešov: Buchta - M. Baran, Pikl, Čep, Josl (71. Cicman) - Prekop, Šafranko - Papaj, Katona, Luis Rodrigues (84. Zahradník) - Kaplan (77. Belejík)

Hlasy po zápase:

Vladimír Weiss (tréner Artmedie): “Som spokojný s výsledkom a našou aktivitou v druhom polčase. Prešov podal sympatický a taktický výkon, no spravil jednu chybu, za ktorú sme ho potrestali. Chceli sme hrať na dvoch útočníkov a dlhé nakopávané lopty, pretože sme očakávali pressing Tatrana v strede poľa. To sa nám príliš nedarilo, preto sme pristúpili k zmenám v zostave a v druhom polčase to už bolo z našej strany lepšie. ”

Roman Pivarník (tréner Prešova): “Chceli sme dnes predvádzať kvalitný pressing v strednom pásme a prechádzať do rýchlych protiútokov, čo sa nám aj darilo. Škoda našich dvoch príležitostí, keď sme išli sami na bránku, no nedokázali sme presne zakončiť. Myslím si, že sme podali dobrý, taktický a kolektívny výkon. Škoda tej jednej situácie, ktorú sme nezvládli a napokon sme za to aj pykali.”

(sita)

Páčil sa vám článok?