Artmedia v predkole Ligy majstrov proti Vallette

2.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Súperom FC Artmedia Petržalka v 1. predkole Ligy majstrov bude maltský klub Valletta FC. Zverenci trénera Vladimíra Weissa sa predstavia najprv na ihrisku súpera v stredu 16. júla 2008 o 20.00 h SELČ, odvetný zápas odohrajú o týždeň neskôr na ihrisku Národného tréningového centra SFZ v Senci.

Petržalčania boli pri žrebe vo švajčiarskom Nyone jedným zo 14 nasadených tímov, preto už poznajú aj meno potenciálneho súpera v 2. predkole tejto najprestížnejšej európskej klubovej súťaže.

Bude ním postupujúci z dvojice 1. predkola Tampere United (Fín.) - FK Budučnost Podgorica (Čierna Hora). Hracími dňami 2. predkola LM 2008/2009 sú 29. a 30. júl, resp. 5. a 6. august. Petržalčania by v prípade postupu hrali prvý zápas 2. predkola LM na súperovej pôde.

"Atmosféra v našom mužstve i v celom klube bola naklonená myšlienke, aby sme už konečne necestovali na východ Európy, ale aby sme už aj my mali súpera zo západnej Európy. Maltského súpera považujeme za určitý druh satisfakcie za minulé ročníky, keď sme tradične cestovali na východ Európy, do niekdajších zväzových republík bývalého Sovietskeho zväzu," povedal v utorok Petr Kašpar.

Súčasne priznal, že týmto výberom sa mu splnilo osobné želanie: "Ja som v kútiku duše dúfal, že pôjdeme na Maltu, čo sa mi aj vyplnilo. Takže so žrebom sme všetci v klube spokojní. Nechceme nikoho dopredu podceňovať, ale cez tohto súpera by sme chceli prejsť ďalej, do druhého predkola."

"Hrať na úvod s maltským klubom je pre nás priaznivý žreb. Viem, že vedenie nášho klubu, konkrétne generálny manažér Petr Kašpar, si tohto súpera veľmi želal. Podarilo sa. Takže sme spokojní, " povedal asistent hlavného trénera Vladimíra Weissa Michal Hipp. "Valletta FC je pomerne známe maltské mužstvo, lebo pravidelne hráva európske pohárové súťaže, v ktorých sem-tam niektorého súpera zvučného mena dokázalo aj poriadne potrápiť. Napokon, dnes už v Európe nemáte slabý tím. Nikoho zo súperov nemôžete podceniť. Našim hlavným cieľom, s ktorým ideme do tohto dvojzápasu, je postúpiť ďalej. Maltskú reprezentáciu celkom dobre poznáme, mnohonásobného maltského majstra už menej. Preto budeme usilovne zbierať informácie zo všetkých možných zdrojov. Keď budeme mať k dispozícii nejaké video a DVD-záznamy, urobíme si rozbor ich hry a spoločne pouvažujeme ako sa cez nich dostať do 2. predkola. Až keď prejdeme cez Vallettu, budeme rozmýšľať nad 2. predkolom Ligy majstrov. Teraz svoju pozornosť zameriame iba na prvého súpera. Aj keď, samozrejme, niekto z Artmedie určite pôjde ako pozorovateľ na súboj Tampere United - Budučnost Podgorica," vysvetlil Michal Hipp klubovú filozofiu, s ktorou Artmedia pôjde do súboja s maltským súperom.

Mužstvo Valletta FC, ktoré momentálne vedie 39-ročný Paul Zammit, vyhralo v uplynulej sezóne play off maltskej Premier League so ziskom 40 bodov s päťbodovým náskokom pred tímom Marsaxlokk a s bilanciou 17 víťazstiev, 7 remíz a 4 prehry v 28 zápasoch. Klub sa dočkal titulu po siedmich rokoch, keď naposledy triumfoval v sezóne 2000/2001. Hráči Valletta FC hrali v európskych pohárových súťažiach doteraz 25-krát: v EPM a neskôr v LM účinkovali dovedna 11-krát, po 7 účastí majú v bývalom PVP a v Pohári UEFA.

Maltský šampión zaznamenal v pohárovej Európe viacero pozoruhodných výsledkov, keď prehral s FC Porto v sezóne 1991/92 a Interom Miláno v sezóne 1972/1973 len 0:1. Na druhej strane však v európskych pohároch dostal aj zopár pamätných "nakladačiek" - najhoršiu v sezóne 1983/84 s Glasgow Rangers, keď doma s ním prehral 0:8 a vonku dokonca 0:10. Najúspešnejšie účinkovanie tímu Valletta FC v európskych pohároch sa viaže k Lige majstrov v sezóne 1999/2000, keď v 1. predkole Malťania vyradil waleský Barry Town (doma 3:2, vonku 0:0). Dva vyrovnané duely odohral klub v predkole Pohára UEFA s chorvátskym NK Rijeka, keď doma prehral 4:5 a vonku 2:3. V sezóne 1995/96 bol ich súperom v PVP Inter Bratislava, s ktorým doma Malťania prehrali 2:5 a v Bratislave uhrali lichotivú remízu 0:0. V EPM a LM odohral Valletta FC 24 zápasov s bilanciou 3 - 2 - 19, v PVP 14 duelov (0 - 2 - 12) a v Pohári UEFA 16 stretnutí (0 - 1- 15).

(sita)

Páčil sa vám článok?