Petržalčania by mohli byť väčší frajeri

4.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Tak, a je to definitívne. Petržalka sa lúči so svojou „Petržalkou“. Možno dočasne, možno navždy. Futbalový klub, ktorý získal dva Slovenské poháre, dva tituly a naposledy double, prechádza cez most a usadí sa na Pasienkoch, kde vystrieda Inter sťahujúci sa do Dúbravky.

Nič proti zmene a už vôbec nie proti novému štadiónu. Sťahovali sa aj iné, oveľa väčšie kluby - Bayern, Ajax, Arsenal, najbližšie to čaká barcelonský Espanyol, FC Liverpool... Odchádza teda aj Petržalka, no určite nie do nového a ťažko predpokladať, že do lepšieho. Pasienky neponúkajú o nič väčší kultúrny zážitok ako Petržalka a len naivky si môžu myslieť, že sa tam za bielo-čiernymi pohrnie viac fanúšikov. Čo je však najhoršie, v tichosti sa zabúda, že zanikne ďalší petržalský futbalový štadión. Ich číslo už bije na poplach. Ešte pred tromi-štyrmi desiatkami rokov tu boli štyri ihriská ČH, dve ihriská Spojov, jedno v Ovsišti, jedno ZŤS, dve na Matadorke. Zostali posledné dve ihriská - na Matadorke - ale aj ich osud je spečatený.

Nie je to tak dávno, čo sa na petržalských tribúnach tlačili fanúšikia a tlieskali starej dobrej SKS-ke s Kasanom, Jančekom a spol. (ozaj pamätáte si ešte tie stromy okolo ihriska, či malé škvarové ihrisko za bránkou smerom k mostu?). O pár rokov neskôr bolo ešte nabitejšie a Petržalka, už ako ZŤS, doma vyprášila Slaviu či Duklu - a na ihrisku žiarili Šimurka, Pavlovič, Sopko, Šebo, Tóth, Zrubec, Pochaba, Švirloch, Ševčík, Kadák... Pred vyše dvadsiatimi rokmi prišli Elefant, Masný, Bechera a znovu bola veľká sláva (najmä pamätný súboj s DAC o postup). Boli aj zlé roky. Zlúčenie s Interom, boje o záchranu, ťažký návrat medzi elitu. Posledné roky a tituly s nezabudnuteľnou Ligou majstrov si už pamätajú všetci.

Škoda preto, že počas rozlúčky so štadiónikom sa nahlas nespomenulo zachovanie klubovej kontinuity s Petržalkou. Artmedia nie je v pozícii, že jej štadión berie vyššia moc, štát, iní podnikatelia. Zbavila sa ho sama a odchádza dobrovoľne. Je preto škoda, že na SKS, ZŤS či Artmediu nezostane najbližšie mesiace a možno roky v Petržalke žiadna pamiatka, nič, čo by pripomínalo, že tu existoval sympaticky klub. Kto získa titul a pohár, ten je frajer, kto myslí aj na iných, ten je ešte väčší frajer. Aj preto sa Petržalka lúči so svojou „Petržalkou“ s rozpakmi!

Michal Minďaš

Páčil sa vám článok?