Odišla legenda - čierna mačka Viliam Schrojf

4.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Slovensko malo množstvo vynikajúcich brankárov, ale iba jedného vyhlásili za najlepšieho brankára majstrovstiev sveta. Stalo sa tak v roku 1962 v Chile a tým oceneným bol gólman z Bratislavy. Žiaľ, to všetko už zostane len v spomienkach.

V sobotu 1. septembra sa totiž Tehelným poľom rozšírila smutná správa: Vo veku 76 rokov zomrela legenda slovenského futbalu, skvelý brankár a dlhoročná opora Slovana Viliam Schrojf. Rodák z Prahy len pred mesiacom (2. augusta) oslávil 76. narodeniny.

Na svojom konte mal 240 ligových zápasov, v takmer 40 stretnutiach si obliekol reprezentačný dres, ale práve Chile a najmä štvrťfinále s Maďarskom a semifinále s Juhosláviou zostanú zapísané ako brankárske koncerty chlapíka v čiernom drese. Pre jeho málovídanú mrštnosť mu preto prischla prezývka čierna mačka,

„Boli to krásne časy, človeku sa ani veriť nechce, že sme ich zažili práve my,“ spomínal často vo svojom obchodíku pod bratislavskou plavárňou. Pričasto spomínať nechce, vravel, dôležitá je súčasnosť. S jeho odchodom však zostane práve len spomínanie. Na Viliama Schrojfa, jedného z najlepších brankárov československej futbalovej histórie!

(mm)

Rozlúčka s bývalým česko-slovenským futbalovým reprezentantom Viliamom Schrojfom, najlepším brankárom MS 1962 v Chile, ktorý zomrel v sobotu 1. septembra vo veku 76 rokov, sa uskutoční vo štvrtok 6. septembra o 8.30 h v bratislavskom krematóriu.

Páčil sa vám článok?