Pre cyklistov sa v lesoparku nič nemení

9.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Novelou lesného zákona, ktorá nadobudne účinnosť od septembra tohto roka, sa pre cyklistov jazdiacich v Bratislavskom lesoparku v podstate nezmení nič. Jazdiť však nebudú smieť po lese, iba na vyznačených lesných trasách.

Podľa riaditeľa Mestských lesov Vladimíra Kutku cyklisti využívali aj doteraz lesné cesty a jazda mimo nich bola a je nereálna a riskantná. V zákone je napísané, že cyklisti môžu jazdiť na označených chodníkoch a lesných cestách. „Sieť lesných ciest je u nás dosť hustá, takže v podstate sa nič nezmení,“ uviedol V. Kutka. Podľa neho doteraz bol problém predovšetkým v tom, že turisti a cyklisti si niektorých prípadoch navzájom prekážali.

„Teraz nastane možno iný problém, pretože veľa turistických trás je situovaných na lesných cestách,“ konštatoval riaditeľ Mestských lesov. Ďalej povedal, že doteraz cyklisti na turistických chodníkoch v podstate nemali čo hľadať. Po novom sa na ne dostanú, pretože až 90 percent trás po červenej a žltej značke v lesoparku vedie po lesných cestách. Novelou sa podľa neho vlastne zlegalizovala možnosť jazdy cyklistov aj po turistických chodníkoch.

Podľa nového zákona občania nebudú môcť jazdiť po lese na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy. Za porušenie tohto ustanovenia hrozí pokuta až do výšky päťtisíc korún. Napriek protestom časti verejnosti prezident Ivan Gašparovič novelu zákona nevrátil do parlamentu, ktorý ju prijal ešte 21. júna.

„Nikto nechce vytlačiť cyklistov z lesných chodníkov, je to nezmysel,“ povedal Ivan Gašparovič. Zákon podľa neho iba definuje pohyb cyklistov na lesných cestách, chodníkoch alebo vyznačených trasách. „Nie je namierený proti širokej cyklistickej verejnosti, ale proti nezodpovedným, bezohľadným jedincom, ktorým je zachovanie prírody ľahostajné,“ dodal.

Novela zákona teda môže byť medveďou službou pre peších turistov, pretože po značkovaných chodníkoch budú môcť jazdiť aj cyklisti. Mnohí z nich však bezohľadnou jazdou ohrozujú nielen seba, ale neraz práve nič netušiacich výletníkov a chodcov. Tento fakt zrejme tvorcovia novely lesného zákona nedomysleli.

(rob)
Páčil sa vám článok?