Kúpalisko už letnú sezónu asi nestihne

7.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že kolaudačné konanie na zrekonštruovanom kúpalisku v Lamači sa už začalo a dodávateľ sľúbil, že do 20. augusta sprevádzkuje bazény, občania sa otvorenia kúpaliska v tejto letnej sezóne možno už nedočkajú.

Podľa technickej námestníčky Správy telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) Kataríny Sabovej sa kúpalisko skúšobne pokúsia otvoriť koncom augusta. Všetko však záleží na tom, či budú splnené požiadavky stavebného úradu a hygienikov.

„Osobne si cením, že magistrát dal na toto kúpalisko toľko peňazí, pretože máme množstvo iných kúpalísk, ktoré si vyžadujú veľké peniaze,“ uviedla K. Sabová. V súčasnosti, keď ešte nie sú urobené sadové úpravy, sa tam podľa nej nedajú pustiť ľudia, pretože by tam chodili v blate. Upozornila, že všetci zainteresovaní robia maximum, no vzhľadom na postupné uvoľňovanie peňazí od mesta sa rekonštrukcia nedá urobiť naraz. Pripomenula, že obnova kúpaliska bola rozdelená na tri etapy, zhruba na tri roky. Nedávno na ešte neotvorenom kúpalisku zaznamenali prvé škody, keď neznámi zlodeji odmontovali a ukradli z hlavnej prevádzkovej budovy elektrické káble. STaRZ preto s mestskou časťou Lamač rokuje o zriadení stráženia objektu až do času, kým ho neotvoria.

Ako nám povedal riaditeľ STaRZ-u Ľubomír Kadnár, stavebné práce síce boli ukončené, po nich však ešte nasledujú sadové úpravy a celý proces kolaudačného konania. „Nebolo by vhodné vpúšťať ľudí do areálu, ktorý ešte nie je zazelenený a skultúrnený,“ povedal. Ako dodal, o termíne otvorenia kúpaliska sa rozhodne podľa momentálnej situácie, isté však je, že to bude ešte v tomto roku.

Celkové náklady na opravu kúpaliska boli stanovené na 32 miliónov korún. V minulom roku sa zrekonštruovalo za viac ako 16 miliónov korún, v tomto roku bolo zatiaľ preinvestovaných necelých 5 miliónov korún. Novému areálu bude dominovať trojitý bazén. Vedľa plaveckej „dvadsaťpäťky“ bude odpočinkový bazén s perličkami, vírivkou a ďalšími atrakciami, vedľa neho ešte detský bazén. Všetko podľa najnovších európskych hygienických noriem, s prepadovým žľabom, ustavičnou cirkuláciou a čistením vody a s technológiou ukrytou v podzemí. Pribudnú tiež nové šatne a prezliekarne v budove, v ktorej bude miestnosť plavčíka, zdravotníka a pre personál.

O občerstvenie návštevníkov kúpaliska sa zatiaľ postará bufet, kým sa nenájde investor na vybudovanie reštaurácie s celoročnou prevádzkou, s ktorou projekt tiež počíta. Úplne sa zrekonštruujú aj trávnaté plochy a všetka zeleň na kúpalisku, vznikne detské ihrisko a ihrisko na plážový volejbal, nové oplotenie, ako aj kanalizácia.

(rob)
Páčil sa vám článok?