Voda na Kuchajde je vhodná na kúpanie

21.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Jazero Kuchajda má tento rok už od začiatku vhodnú vodu na kúpanie. Letná sezóna na jazere sa začala oficiálne 17. júna a služby na prírodnom kúpalisku sú k dispozícii od deviatej do sedemnástej hodiny.

Vodu zo spŕch, rovnako ako z jazera, podrobil kontrole Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Rozhodol, že voda na Kuchajde spĺňa potrebné kritériá na kúpanie.

Jazero bojovalo v minulosti takmer každoročne so sinicami, kvôli ktorým úrady už niekoľkokrát kúpanie zakázali. V roku 2006 sa ale situácia upokojila a okrem začiatku sezóny sa sinice v jazere neobjavili. Tohtoročná letná sezóna sa začala v poriadku, bez siníc. Podľa hovorkyne miestneho úradu Valérie Reháčkovej, hygienici robia preventívny rozbor vody každé dva týždne.

Na bezpečnosť plavcov dáva pozor vodná záchranná služba potápačského klubu Octopus. Jediným utopeným mužom, ktorého začiatkom tejto sezóny našli v jazere, sa utopil už v čase, kedy záchranári nemali službu. Išlo o 37-ročného muža zo Starého Tekova.

Letné mesiace na Kuchajde si tento rok môžu užiť najmä rekreační športovci. V areáli kúpaliska sú v tejto sezóne k dispozícii takmer dve desiatky rôznych plôch na športovanie a desať petangových ihrísk. Na svoje si na Kuchajde prídu volejbalisti, futbalisti, tenisti, ale aj basketbalisti či priaznivci streetbalu. Okrem reštaurácie tu pribudli aj nové drevené občerstvovacie altánky. K dispozícii aj tento rok sú plážové prezliekarne a ležadlá.

Nové Mesto investovalo do rekreačného areálu od roku 1995 asi 70 miliónov korún. Bežné vstupné do areálu je 30 korún a začalo sa vyberať od 17. júna.

Do jazera sa na radu odborníkov nasadili rastliny, ktoré sa majú starať o jej prečisťovanie. S čistením dna jazera pomocou bagrovania, tak ako sa to robilo na Slnečných jazerách v Senci, zatiaľ novomestská samospráva neráta. Usadený kal na dne jazier v Senci minulý rok odsával špeciálny plávajúci bager. V seneckých jazerách sú natiahnuté plávajúce potrubia v dĺžke necelé dva kilometre. Cez ne sa špina dostane na breh a tam sa odstredením vysuší a vyčistená voda sa vracia späť. Mesto Senec na to získalo peniaze z fondov EÚ vo výške 120 miliónov korún. Ide o ojedinelý pilotný projekt ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja v rámci Slovenska a trvať bude ešte aj tento rok.

(rob)

FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?