Staré Mesto bude regulovať pouličné aktivity

25.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od 24. apríla je zrejmejšie, aké pouličné aktivity je možné vykonávať na verejných priestranstvách v Starom Meste. Upravuje ich všeobecne záväzné nariadenie, ktorého nové znenie 24. apríla schválili staromestskí poslanci.

Nové všeobecne záväzné nariadenie prináša oproti doterajšiemu šesť zmien. Presnejšie vymedzuje pojem voľnej pouličnej aktivity. Definuje ju ako umelecký prejav alebo aktivitu jednotlivca alebo skupiny z oblasti výtvarnej, tanečnej, hudobnej, scénickej alebo hovoreného slova, ktorým účinkujúci predvádzajú na verejných priestranstvách svoj talent, vlastnú tvorbu, záľubu, nevyberajú pritom vstupné (za vstupné sa nepovažuje dobrovoľný príspevok) a ktorými sa neohrozuje alebo neporušuje verejný poriadok. Dôvodom spresnenia vymedzenia pojmu pouličná aktivita je potreba zabezpečiť verejný poriadok a koordinácia voľných pouličných aktivít s verejnými podujatiami konanými na území mestskej časti.

Nariadenie okrem iného stanovuje, že účinkujúci mladší ako 15 rokov musia byť v sprievode dospelej osoby. Tiež určuje, že pouličnými aktivitami sa nemajú popierať a obmedzovať osobné alebo iné práva občanov, urážať náboženské vyznanie, sociálne postavenie, nemajú hanobiť národ, rasu, pôvod, pohlavie, roznecovať nenávisť a neznášanlivosť, propagovať fašizmus, rasizmus a komunizmus. O tom, či sa má v tomto nariadení spomínať aj komunizmus, sa diskutovalo aj v rozprave, nakoniec však bol návrh schválený v takej podobe, v akej bol predložený.

(juh)
Páčil sa vám článok?