Lamač akoby zaspal a tak potreboval skutočnú zmenu

6.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

V sérii našich rozhovorov so starostami jednotlivých bratislavských mestských častí pokračujeme aj v tomto vydaní, tentoraz sme sa pozhovárali so starostkou Lamača Oľgou KELTOŠOVOU (SDKÚ-DS, Smer-SD, SNS).

Lamač je príkladom mestskej časti, kde občania - voliči,  chceli zmenu nielen starostu, ale aj miestneho zastupiteľstva. Čo bolo podľa vás príčinou toho, že k nej došlo?

- Po parlamentných voľbách v júni 2006 tu podľa výsledkov jasne a vysoko vyhrali tri politické strany - SDKÚ-DS, Smer-SD a SNS a na štvrtom mieste bolo KDH. Mňa to v júni 2006 dosť prekvapilo, pretože Lamač vždy bol a je dosť konzervatívny. Jednou z príčin, prečo nastala táto situácia, bol asi pocit voličov v Lamači, že táto mestská časť akoby bola zaspatá. Nič výraznejšie sa tu v poslednom období nepohlo dopredu napríklad z hľadiska investícií, rozvoja cestovného ruchu, kultúry atď.

Napriek tomu sa v Lamači stavia, rodia sa noví Lamačania. Aká je vaša predstava rozvoja mestskej časti, kde ste starostkou?

- Lamač mal minulý rok najvyšší prírastok novorodencov spomedzi všetkých bratislavských mestských častí, čo nás, samozrejme, veľmi teší. Podmienky života u nás priťahujú najmä mladé rodiny. V tejto súvislosti bola schválená v miestnom zastupiteľstve štúdia Staré záhrady. Štúdia bola v minulom volebnom období pozastavená, pretože vzhľadom na atraktívnu polohu tam boli naprojektované dva 30-poschodové mrakodrapy, s čím sme vtedy my ako bývalí poslanci a občania nesúhlasili. Ďalším veľkým projektom je územie od diaľnice D2 až po Devínsku Novú Ves. Ide o tzv. Lamačskú bránu. Asi deväť desatín územia patrí do katastra Lamača, podľa informácií investora je územie od súkromných vlastníkov na 95 percent vykúpené a zostali tam ešte niektoré pozemky pod správou našej mestskej časti. Súbežne s tým, že to bude aj obytná a administratívna časť, má ísť o najväčšie nákupné a zábavné centrum v strednej Európe.

To by boli tie väčšie investičné projekty. V Lamači však existujú aj zámery, ktoré rátajú s menšou plochou zastavania. O ktoré ide a aký je ich vývoj?

- Ide o Segnáre, ale aj lokalitu Zečák, teda najmä ulice Rácova a Harmincova. Ide o sporné časti aj vzhľadom na to, že zatiaľ nedošlo k dohode s investorom ani poslancami a s odborníkmi o charaktere výstavby. Preto som 22. marca dala informáciu do miestneho zastupiteľstva v tom zmysle, že Pod Zečákom sa neodporúča výstavba troj- až štvorpodlažných bytoviek, pretože ide o časť zastavanú rodinnými domami. Treba povedať, že existujú petície z tejto oblasti, ktoré sú proti výstavbe, ale sú aj kontra petície, v ktorých sú už budúci záujemcovia o bývanie v spomínanej lokalite. Zaujímavé je, že medzi budúcimi nájomníkmi a majiteľmi bytov, ktoré by tam mali vyrásť, je možno aj viac ako polovica súčasných obyvateľov Lamača, ktorí odtiaľto nechcú odísť. Ďalšou problémovou časťou je lokalita Segnáre, kde občania nesúhlasia, aby bola táto stará časť Lamača zahusťovaná kompaktnými veľkými bytovými domami.

Koncom marca ste schválili rozpočet mestskej časti, ale aj akčný plán rozvoja Lamača. Aké sú priority rozpočtu a čo je obsahom akčného plánu?

- Akčný plán máme zostavený podľa mesiacov a je zladený s rozpočtom. Plánujeme napríklad rekonštrukciu atletickej dráhy v športovom areáli školy na Malokarpatskom námestí, zdroje sú rezervované z rozpočtu a slávnostne by sme ju chceli otvoriť pravdepodobne k prvému júnu, v rámci osláv Medzinárodného dňa detí. Spomínané Malokarpatské námestie by sa malo v budúcnosti takisto zmeniť. Ide o revitalizáciu námestia a Vrančovičovej ulice, kde variantným riešením je vypracovanie projektu formou súťaže, na ktorej sa zúčastnia študenti piateho ročníka fakulty architektúry. Štúdia by mala byť prezentovaná do konca júna 2007. Úlohou nielen našej mestskej časti je starostlivosť o pieskoviská podľa nových kritérií Európskej únie. Musíme postupne zasypávať a zatrávňovať pôvodné pieskoviská a ihriská, pokiaľ nebudú spĺňať podmienky - oplotenie, na noc prikrývanie, stráženie a podobne. Máme záujem revitalizovať pieskoviská len v materských školách.

Aký je stav služieb a obchodov v Lamači, čo tunajším obyvateľom v tomto smere chýba a aké sú možnosti prilákať drobných podnikateľov do mestskej časti?

- Vieme, že služby v Lamači postupne odchádzajú, pretože nie sú konkurencieschopné pre veľké reťazce - Tesco a Lidl. Obnovili sme databázu živnostníkov v Lamači a chceme v apríli osloviť tých malých a stredných podnikateľov, ktorí sú v mestskej časti, za akých podmienok by boli schopní svoje prevádzky obnoviť. Stimulom by mohli byť aj tzv. štartovné prenájmy, videla som to v USA, keď sa podnikateľ presvedčí, či je oňho záujem, alebo nie. Chýbajú tu služby súvisiace s drogériou, čistením atď.

Ako ste spokojná s dopravou vrátane mestskej hromadnej dopravy v Lamači? Máte problémy s parkovaním?

- V minulom období sme riešili zahustenie niektorých liniek MHD do starého Lamača, kvôli starším obyvateľom. Pôvodne linka č. 63 nešla k obchodnému domu, ale stála na okraji diaľnice. Pokiaľ ide o parkovanie v mestskej časti, časť parkovacích miest je predaná. Parkovacie miesta, ktoré Lamač ponúkal na dva roky za 10 000 korún, tak sú pri vchodoch beznádejne vypredané, takže je možnosť znížiť cenu za parkovacie miesto až do dostupnosti 300 metrov od vchodu a myslím si, že zľava na prenájme by uspokojila počet žiadateľov, ktorých je tu stále dosť.

Aká je situácia so školskými zariadeniami? Stačia tie, ktoré máte, alebo rátate s otvorením ďalších? Máte kino. Chcete ho zachovať?

- V Lamači máme jednu základnú a jednu materskú školu. Vzhľadom na prírastok detí to nestačí a v minulom volebnom období sa otvorili ďalšie dve triedy materskej školy. Zriadili sme materské centrum Obláčik, ktoré má vlastný rozpočet pre deti do troch rokov a mamičky. Náklady na kino kompenzujeme s príjmami za prenájom poschodí nad kinom, o samotné kino nie je veľký záujem. No pripravujeme rekonštrukciu kina tak, aby bolo polyfunkčné, aby sme tam mohli robiť koncerty, bábkové divadlo, festivaly a prispôsobiť ho na širšie využitie.

Samospráva Lamača sa nedávno zviditeľnila zvolením človeka spájaného s podsvetím do jednej z komisií miestneho zastupiteľstva. Ako vnímate spoluprácu s občanmi, ktorí na jednej strane majú záujem pomáhať obci, na druhej strane môžu samosprávu aj kompromitovať?

- To, na čo sa pýtate, je plne v rukách poslancov zastupiteľstva. Máme úzus, že ak poslanec, ktorý bol zvolený ako predseda niektorej z komisií, si navrhne neposlancov z časti odbornej verejnosti, tak sa to plne rešpektuje. Nikdy sme nekádrovali a rešpektovali sme návrhy predsedov komisií. Potom, keď médiá priniesli tieto informácie, ani jeden z poslancov nedal návrh na odvolanie, pretože stále platí aj u nás prezumpcia neviny. Vôbec si nemyslím, žeby sa tým znížil záujem verejnosti spolupracovať s Lamačom.

Zhováral sa Robert Lattacher
FOTO - Slavo Polanský
Páčil sa vám článok?