Ján Zvonár: Chcem, aby naša práca mala výsledky

23.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

V tomto pokračovaní série rozhovorov so starostami bratislavských mestských častí sme sa zhovárali so starostom Rače Jánom ZVONÁROM (Smer-SD).

Ešte pred voľbami ste sa vyjadrovali, že prvé, čo ako starosta urobíte, bude audit. Je inventúra dokončená, čo vás vlastne čakalo na úrade?

- Okrem toho, že som zdedil veľa problémov, zdedil som aj veľa ľudí verných bývalému starostovi a postupne sa presviedčam, že sa na nich naozaj nemôžem spoľahnúť. Proces výmeny ľudí nespočíva v tom, aby som len vymenil človeka za človeka, ale chcem, aby nový bol minimálne na tej odbornej úrovni ako jeho predchodca a ešte aby bol aj môj a ešte neviem čo... a to nie je ľahké. Keď nedisponujem lojálnymi ľuďmi a odborníkmi, musím robiť veľa vecí, ktoré by som už robiť nechcel. Napríklad také oblasti, ako je právna služba a kultúra. Viem si predstaviť, že by nám tento servis zabezpečovali spoločnosti mimo úradu, a samospráve by vlastne zostala kompetencia riadiť, rozhodovať a kontrolovať... a hlavne financovať (smiech). A mám určité predstavy, čo chcem pre Raču za štyri roky urobiť, čo chce urobiť zastupiteľstvo a všetko to musí smerovať k tomu, aby sa čo najväčšia časť týchto predstáv realizovala. To má svoj význam aj z hľadiska politiky. Lebo tí ľudia sú moji voliči a ak im ukážem, že som neschopný, tak asi ťažko môžem očakávať, že ma po štyroch rokoch budú znovu voliť. Takže nechcem robiť ľúbivú politiku, ale chcem aby činnosť samosprávy viedla k nejakým efektom a aby úrad fungoval pre občana.

To sú vaše skúsenosti, špecifikujme však presnejšie, čo priniesol audit hospodárenia samosprávy?

- Dali sme preskúmať, ako fungovala obec, ako fungovali spoločnosti, kde mala účasť. Nie je to ešte ukončené, ale napríklad o hospodárení a vedení účtovníctva v Bytofonde, čo bola príspevková organizácia mestskej časti, už dnes môžeme povedať, že to nebolo v poriadku. Pre každého platí zákon, a keď narazíme na jasné porušenie, tak sme povinní dať podnet na trestné stíhanie, ak sa ukáže jasné spôsobenie škody. Je dosť ťažké vyjadrovať sa aj o finančných transkanciách, ktoré robil predchádzajúci starosta a ktoré sa mne zdajú absolútne nevýhodné, ale právne sú čisté. Aj on môže povedať, že ich urobil v dobrej viere, že nie všetko sú peniaze, ale... Je samozrejmé, že zmluvy, ktoré sa mne nezdajú výhodné, sa automaticky snažím alebo zrušiť a podpísať nové, alebo sa dohodnúť s druhou stranou, aby sa zlepšili ekonomické podmienky.

V Rači došlo nielen k obmene na poste starostu, ale aj k najradikálnejšej obmene miestneho zastupiteľstva. Stratili Račania trpezlivosť?

- Nedá sa povedať, že tak reagovali na politiku iba predchádzajúceho vedenia, lebo predchádzajúce vedenie bolo KDH a ostatné politické strany boli v opozícii. Ak by to bolo iba vecou neľúbivej politiky vedenia, tak potom by muselo prísť k zápasu medzi Smerom a dajme tomu SDKÚ, ale SDKÚ takisto nezískalo žiaden výsledok vo voľbách.

Myslíte si, že predvolebná koalícia vydrží aj počas skúšok, ktoré ju čakajú?

- Som absolútne presvedčený, že nemôže dôjsť k protichodným postojom a je to vidieť aj pri rozhodnutiach, ktoré miestne zastupiteľstvo prijíma. Na našich zasadndutiach nie je viditeľný rozdiel medzi koalíciou a opozíciou, všetky uznesenia sme prijali takmer jednomyseľne.

Môžeme vymenovať priority, nie povolebné, ale priority račianskeho života?

- V prvom rade je to spoločenské, kultúrne a obchodné centrum.

To je však niečo podobné, ako mal v programe predchádzajúci starosta. On chcel nejaké námestie, kde sa budú stretávať všetky tieto funkcie, nie?

- Áno. Je to projekt Rustavelliho, Radničné námestie. To je projekt, ktorý sa musí zrealizovať. Hovorí sa o tom päť rokov a bývalý starosta mi sťažil jeho realizáciu tým, že bez zastupiteľstva rozhodol svojou zmluvou o budúcej zmluve o budúcom investorovi, napriek tomu, že na to nemal žiadny súhlas. Robím všetko pre to, aby bola zmluva upravená, alebo aby investor prepracoval svoj investičný zámer v súlade s predstavami zastupiteľstva, odborníkov, ale aj akceptoval pripomienky občanov.

Ktoré ďalšie veci by ste chceli urobiť, alebo zveľadiť?

- Zachovať a zlepšiť tradície, potom je tu investičná výstavba. Nemyslím tým byty či bytové jednotky, ale občiansku vybavenosť. Tak, aby sa zlepšila dopravná situácia, teda budovanie ciest, parkovacích miest. Nie ako čosi vedľajšie, ale ako jednu z hlavných úloh. Je plánovaná cesta, ktorá by išla poza železnicu, nadväzuje to aj na riešenie s dopravnou situáciou z Vajnor. Zatiaľ je cesta prejazdná, ale ak sa zrealizujú stavebné zámery Jura, Pezinku, Vajnor a Rače, tak už bude prejazdná len veľmi problematicky.

Rača je pre prichádzajúcich nástup do mesta, pre Bratislavčanov po generácie bola nástupom do prírody, ale vinice a záhrady nad Račou sa menia na vilové ulice...

- Nie je to úplne pravda. Chránime si lesopark a budem dbať aj o to, aby pod lesom zostala zachovaná príroda. Ja by som chcel aj športoviská, ktoré boli v tejto oblasti, vrátiť životu. No už z toho, čo sme doteraz povedali, je zrejmé, že za štyri roky starostovania to nezvládnem. Keď už len niečo začneme a nebude to dokončené, bude to pripravené pre nasledujúceho starostu, zastupiteľstvo. Ani to nie je celkom tak, že záhrady ustupujú domom. Má to dve stránky. Rača je súčasťou Bratislavy a sú tu teda atraktívne pozemky. Po druhé je Rača známa vinohradníckou tradíciou a tieto dva aspekty sú v protiklade. Mňa oveľa viac mrzí, že Rača bola typická svojimi vinohradníckymi domami, vinohradmi, vinárňami a to tu už nie je. A to by som chcel oživiť. Rača má tradície, zvyky, nárečie, hudbu, vlastnú kuchyňu, chcel by som, aby sa to oživilo. Aby sa turista nečudoval, vraj prečo sa o Rači hovorí, že je rázovitá vinohradnícka obec.

Aký stavebný rozvoj teda čaká Raču?

- Máme plochu 22 hektárov určenú na zastavanie medzi Krasňanmi a Račou, nad cestou vedľa Tramína, máme na to územné rozhodnutie, uskutočňujú sa rokovania a stavebné konania a ďalšie stavebné formality. Budú tam aj výškové budovy, aj nízkopodlažné, aj rodinná zástavba, bude to stupňovité, tak, aby každá budova mala dostatok slnečného svitu, a nad tým všetkým bude zasa chránený lesopark. Preto aj sledujeme, aby nám tam nevyrástlo ktoviečo. Pod tým by malo vzniknúť cvičné golfové ihrisko, ale chceme tam aj kúpalisko, tenisové kurty.

No sú veci, ktoré bude musieť samospráva riešiť skôr, ako prídu investori. Ako si predstavujete starostlivosť o majetok, budovy, zariadenia?

- Musíme predovšetkým spraviť poriadok s vlastnými nehnuteľnosťami. Nemáme  voľných sto miliónov v rozpočte, aby sme mohli všetko okamžite opraviť, ale na druhej strane musíme zvážiť - a to urobí zastupiteľstvo - ktoré z budov chceme a potrebujeme, ktoré sú vhodné, a zvyšné musíme predať, aby sme aj z toho získali prostriedky na opravu toho, čo nám zostane. Ešte naliehavejšie je prerobenie rozpočtu. Stará garnitúra nám síce rozpočet nechala, ale ten sa ukázal neaktuálny, rátal s príjmami, ktoré boli nereálne.

Gustav Bartovic
FOTO - Slavo Polanský


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?