Miestni poslanci sa zídu mimoriadne kvôli úplatku

16.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mimoriadne zasadnutie miestneho zastupiteľstva v Devínskej Novej Vsi bude kvôli obvineniu miestneho poslanca z brania úplatku v utorok 20. marca. Bratislavským novinám to oznámil zástupca starostu mestskej časti František Baňas.

Mimoriadne zastupiteľstvo bude podľa neho riešiť zotrvanie poslanca vo funkciách v jednotlivých komisiách a radách. Je možné, že ho zastupiteľstvo práce v týchto orgánoch zbaví.

Pokiaľ ide o možný zánik mandátu poslanca, o tom podľa neho hovorí jasne zákon, v akých prípadoch môže mandát poslanca zaniknúť. F. Baňas zopakoval, že táto aféra je pre mestskú časť Devínska Nová Ves nepríjemná, no predstavitelia samosprávy sa k nej do vyriešenia prípadu nebudú vyjadrovať.

Poslanec miestneho zastupiteľstva v Devínskej Novej Vsi Jozef M. (Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS, DSS) bol obvinený z brania úplatku vo výške dvoch miliónov korún. Úplatok mal vziať za vybavenie predaja pozemkov mesta. Podľa polície poslanec žiadal o peniaze na začiatku minulého roka spolu s osobou, ktorá ešte nie je známa.

Zástupcovi zahraničnej firmy sľúbil, že zariadi predaj pozemku, ktorý vlastní hlavné mesto. Kúpnopredajná zmluva na pozemok už bola podpísaná, no vzhľadom nato, že kupujúci nesplnil podmienky, bola zrušená.

Poslanec podľa polície v polovici februára tohto roka zobral úplatok a navyše žiadal doplatiť 600 tisíc korún. Časť tohto doplatku vo výške 300 tisíc korún prevzal 8. marca, no pri preberaní tejto časti úplatku ho polícia zadržala.

V decembrových komunálnych voľbách neúspešne kandidoval na post starostu mestskej časti Devínska Nová Ves.

(brn)

Páčil sa vám článok?